Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: La inceput... Prea, la inceput

Mesajde coc » 06 Dec 2012, 16:13

bravo...si eu vreau sa mai cumpar 6 familii de albine in primavara anul asta a fost primul an , am avut 3 familii...si am scos cam 15 kg de miere fara sa ies cu ele, vorba de mai sus parca am prins drogul, imi pare rau ca nu am reusit sa le inmultesc
ce ziceti 9 stupi pot sa nu ies cu ei?
coc

Mesajde coc » 06 Dec 2012, 16:14

de unde pot cumpara familii de stupi zona ialomita si cam cat costa?
coc

Mesajde nae » 06 Dec 2012, 22:18

La multi ani !
nae

Mesajde popescunicolae » 17 Aug 2014, 11:40

si... am revenit!
din mai multe motive, nu am reusit sa ma apuc, sa imi cumpar. am fost ieri, intr-un sat, in jud Braila, la un apicultor, sa vad cum sta treaba... si mi-a placut (macar exteriorul)
pot spune ca a fost dragoste la prima vedere. acum omul mi-a zis ca imi va oferi cativa stupi, dar in primavara :(( ca acum e mai greu, sau nu stiu care e motivul.
DAR VREAU SA MA APUC DE ACEASTA INDELETNICIRE!
popescunicolae

Mesajde dragos_vintu » 17 Aug 2014, 16:05

Salut,

Am fost si eu in decembrie anul trecut in locul tau... cam cu 8000 lei pusi deoparte si chef de apicultura.
Costurile au fost asa:
1. Familiile de albine - 450 lei - familie pe 10 rame
2. Stup 10 rame + cat 10 rame - 140 lei - iti recomand sa ii iei nevopsiti si sa ii vopsesti tu asa sti ca e vopseaua buna(pe baza de apa obligatoriu)
3. Lemn pentru rame si cuib - 90 lei - iti ajunge pentru 2 stupi jumate
4. Sarma pentru rame + ondulator - 50 lei
5. Faguri de ceara ~ 40 lei/stup
6 . Dalta apicola - 15 lei
7. costum + manusi - 200 lei
8. Afumator - 65 lei
9. Centrifuga - pentru inceput e optionala - dar 1200 lei iti ajunge pentru o centrifuga tangentiala ok... desi daca poti ia-ti radiala.
10. Medicamente/suplimente - 500 lei
11. Alte cheltuieli - 500 lei

Ce am invatat pana acum:
1. Ai mare grija de unde iei familiile
2. Nu performeaza familiile - schimba maticile - eu am luat de la institutul apicol si s-a vazut o mega diferenta
3. La inceput vei vrea sa le vezi de 5 ori pe saptamana --- ele sunt destul de indepentende - maxim 1 data pe saptamana
4. Toate au timpul lor... daca grabesti pasii - fie ca pui mai multe rame dacat duce familia sau pui catul prea repede... vei avea de pierdut.
5. Daca nu vrei sa faci pastoral... conteaza foarte mult unde ai vatra... conteaza sa ai cel putin 2 culesuri(3 ar fi perfect) - ca sa asiguri asta e bine sa ai in apropiere(pana in 3 km) o padure+ zona arabila
6. Daca nu ai un mentor(eu nu am avut) fa cursurile de apicultor(cauta pe net si vei gasi) cat mai repede...
7. Fi pregatit sa pierzi toti banii astia pentru ca in apicultura sansele de a da kix sunt foarte mari.
8. Citeste mult - recomand: Manualul apicultorului si Stuparitul de Hristea
9. muuulta rabdare ... si umbla incet si in cuib si in deciziile pe care le iei
10. Cumpara contra timp - daca iei din decembrie uneltele iesi mai bine la pret decat in primavra cand o sa fie cerere

Dupa ce vei avea primele albine vei vedea ca e superb... si te indragostesti pe loc... eu am ajuns sa imi pun camere de luat de vederi pe stup si ma uit pe net la ele de la munca :)
Assumption is the mother of all fuckups
dragos_vintu

Mesajde popescunicolae » 18 Aug 2014, 14:38

Mă bucur că va-ţi făcut timp să îmi oferiţi atâtea informaţii utile.
De fapt, eu sunt inginer agronom.
Mare lucru nu ştiu (încă) despre albine. Dar, vizita la o rudă mi-a deschis ochii. Am văzut pentru prima dată albina de aproape. Le-am văzut casa de aproape. Este ceva mirific.
Când am creat acest topic prima dată, vroiam albine. Acum sunt ferm convins, ca asta îmi doresc de acum încolo. Să le fiu aproape. Să le protejez. Să mă protejeze.

Acum îmi doresc câteva explicaţii la ce a-ţi scris.
1) Am înţeles
2) Stup pe 10 rame - am înteles. Dar la ce anume faceţi referire când a-ţi scris cat 10 rame
3,4) De ce îmi trebuiesc acestea? Nu se pot cumpăra rame gata facute?
În rest am cam înţeles.

Şi aş mai dori un sfat dacă se poate!
Eu am să mă întâlnesc cu un coleg de aici de pe forum, la dânsu în vatră, să imi arate albinele sale.
Şi îmi va mai spune şi el.
Dar, fără cunoştinţe, să încep să lucrez cu ele, care ar fi numărul de stupi necesari?
popescunicolae

Mesajde Mircea_63 » 18 Aug 2014, 17:07

popescunicolae scrie:... fără cunoştinţe, să încep să lucrez cu ele, care ar fi numărul de stupi necesari?

Minim unu. ;)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde dragos_vintu » 19 Aug 2014, 20:51

Hello,

Profesia principala nu conteaza atat timp cat te pui pe citit si invatat. Eu sunt consultant de imagine specializat in produse bancare si de retail.... luni-vineri eu sunt cu degetele pe laptop :)

Stupul vertical este format din:
1. cuib
2. Magazie - numit si cat.

Principiul pentru care se merge pe stupi verticali este calitatea mierii - Albinele au tendinta de a verticaliza mierea adica de a o duce cat mai departe de udinis(intrarea in stup).
In acelasi timp puietul este mare iubitor de oxigen deci trebuie sa stea cat mai aproape de intrare.
Astfel rezulta faptul ca in magazie sunt sanse mai mici ca regina sa depuna oua astfel mierea sa fie cu mai putine impurtati.
De asemenea se zice ca mierea din cuib este mierea albinei si nu o extragi niciodata si mierea din cat este mierea pe care ne-o dau noua pentru cules.

Punctele 3 si 4 - in 90% din cazuri nu se cumpara gata facute ci se pregatesc de catre apicultor - face parte din indatoririle stuparului sa isi faca ramele si sa le insarmeze si sa puna foaia de ceara. Cred ca vei gasi oameni care sa ti le dea gata facute dar trebuie sa sti din timp pentru ca daca insarmezi o rama si nu o dai la crescut imediat sarmele se lasa si se curbeaza lemnul si vei avea probleme cu foaia de ceara si structura ramei.

Din ce am inteles de la stupari mai cu experienta ar fi urmatoarele praguri:
1-10 stupi
5-20 stupi
20-50
50-70
70-100
peste 100

Eu am inceput cu 5 stupi - acum am 10 buc - deh an roitor....
Acum in decembrie incep sa ma pregatesc sa cumpar in primavara inca 30 de stupi.
Apropo.... verifica daca esti alergic la intepatura de albine :) Si verifica daca esti confortabil sa fi intepat si sa ai multe albine zburand in jurul tau. Cand o sa vina culesul de rapita... vei vedea de ce zic asta ;) La mine fiind si momentul in care am cumparat albinele am avut cateva momente in care m-am gandit serios daca vreau sa continui... pe urma a trecut rapita si totul s-a calmat :)
dragos_vintu

Mesajde popescunicolae » 21 Aug 2014, 13:04

As mai dori o explicatie.
De ce unii stupi au doar magazia, altii un cat, si altii doua.
Pe ce baza (creste familia, sau ce?)
popescunicolae

Mesajde TDI » 21 Aug 2014, 13:25

Pe baza: populatiei initiale din martie-aprilie, cantitatii de hrana recoltate din natura - miere si polen - sau asigurate de apicultor, asigurarea spatiului de ouat pentru matca si spatiului pentru depunerea resurselor recoltate - management al spațiului caracteristic fiecărei colonii poate fi gresit estimata/executata, prea putin spatiu - roieste sau regresează, prea mult spatiu - regreseaza.
Nu in ultimul rând contează genetica/gradul de selectie al matcii(si al trantorilor cu care aceasta se imperecheaza de obicei aleatoriu) si vârsta mătcii: 1 an - 100%, 2 ani - 50%, 3 ani - 25%; de obicei - sunt si exceptii.
Bolile grave sau nu, stropirile, polenul toxic, expunerea la soare, aerisirea, etc
Ultima oară modificat de TDI pe 21 Aug 2014, 13:34, modificat 1 dată în total.
TDI

Mesajde popescunicolae » 21 Aug 2014, 13:32

va multumesc frumos pentru raspuns
popescunicolae

Mesajde jenica67 » 21 Aug 2014, 14:23

popescunicolae, magazie=cat. Pentru corpul de jos, unde se afla familia, folosim expresia de cuib, pentru corpurile de stransura, folosim termenul de magazie, sau cat. La stupii ME, sau MER, putem avea mai multe corpuri pentru cuib.
jenica67

Mesajde popescunicolae » 21 Aug 2014, 18:01

da, multumesc.
am gresit :oops:
popescunicolae

Mesajde dragos_vintu » 22 Aug 2014, 00:29

pentru a nu canta dupa ureche ca lautarii iti recomand maine sa te duci la ACA din orasul tau si sa iti iei manualul apicultorului si pana luni sa il citesti.
Dupa ce l-ai citit sa il mai citesti odata ca vei intelege altfel ce ai citit.
Dupa care conspectie....
Altfel mi-e mila de albinele care vor ajunge la tine.
dragos_vintu

Mesajde sorrynblue » 09 Feb 2015, 03:13

Mult succes cu stupina pe care vrei sa o faci. Insa observ ca mai ai de citit nu gluma. Si eu tot in faza de inceput sunt insa am trecut de intrebari de genul "ce e ala cat" sau "de ce are sau nu cuibul caturi deasupra". Oricum in prima postare ai zis ca dispui de 60.000 ron? O suma cam mare pentru inceput dupa parerea mea. Nu risca toti banii pana nu stii cat de mult te mulezi pe aceasta ocupatie. O intrebare as avea, persona respectiva din Braila vinde rame populate in primavara asta? Eu sunt din Braila si as dori 10 rame care sa contina de toate(minim 3 rame puiet). Daca da la ce pret si din ce localitate este? Merci mult.
sorrynblue

Mesajde valerica » 17 Feb 2015, 16:52

Nu speriati baiatul , daca vrea sa invete si sa incerce dupa parerea mea umila asi incerca sa ma intepe vre-o cateva albine pentru a sti daca ma acomodez cu intepaturile si abea apoi incerc sa si investesc in ceva in care ... nu voi sti daca ma va atrage, asa asi sfatui eu pe cine vrea sa inceapa acest segment de munca in stupina.
Cu ceva timp in urma am vandut cuiva din Buc. 2 famili de albine, a venit le-a luat iam aratat si matcutele....mare mare fler am avut... apoi am mai vb. pe mes si la vre-o 2 saptamani am primit un tel de la respectivul ... ca nu iam dat matca ca sunt agresive ca la-u intepat nu numai pe el ci si pe sotie... :lol: :lol: pai ce dorea sa faca bietele albine daca el unbla ca... ursul in stup. fara grija fara fum.... si mai si ucidea cand avea ocazie cate-o albinuta nevinovata..
si de atunci fara sa fiu rau intreb... ai cunostinte minime de albine pot sa-ti vand 1...2...5 familii nu ai nu are rost sa-ti arunci bani pe geam chiar daca sunt bani tai..

citeste ce am posta mai sus ia si cugeta si apoi punete pe invatat...

cu respect, tuturor
valerica

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR