alt stupar scrie:... inca mai sunt destule de spus!
De o vreme-ncoa`

imi framanta noptile o intrebare simpla, iar raspunsul pare a fi departeeee..."cum trec de acest prag" ???
La mine pragul e 300, adica ce e productie, plus roi, plus niste nuclee mai rasarite cam acolo sunt. Si sunt pe deplin constient ca, pe "tiparul" cu care sunt obisnuit sa lucrez nu pot depasi acest prag.
...
Bun, partea cu dotarea materiala, utilaje, s.a. are rostul ei, deloc de neglijat, haideti totusi sa ne limitam aici strict la interventia "in lada"
Adi, lucrul " cu rama " n-o sa faca casa buna cu peste 300 de fam.
Tot aici e si puterea de munca acum si ... peste ani si ani.
Am gandit-o si eu, si inca nu am gasit alta varianta de a face fatza singur la peste 300 de fam. decat cu MER-ul ... s-au ME-ul cu conditia sa sa te tzina puterile la caturile pline cu miere.
Cum tu ai rama Dadant, e greu sa tii ritmul s-au sa schimbi tot ... dar ai 2 variante:
1. Sa-ti iei un om priceput ... ceea ce e cam dificil ...
2. Sa schimbi modelul de stup ... ceea ce iar e dificil dar ... sa poti sa lucrezi cu caturile, sa ai aceeasi rama si la nuclee ... sa formezi lot de 100 de roi anual cu ciclu de 3 ani ... se elimina din uz in al 3-lea an.
De un om vei avea nevoie chiar si asa, mai ales daca creste nr-l stupilor.
Nea Valter zice bine, sa traiesti nea Valter ... punctele 1 si 2 sint esentiale ( tipul de stup si materialul genetic ), n-ai cum sa le excluzi ... de acestea depinde punctele 2, 3, 4, 5 s. a. m. d.
Ca sa intru in detalii cu lucrul in lada cum ai tu, n-am ce sa spun nimic nou ca le stii bine.
La ME putem sa scriem mai multi dar ... tu vrei sa inmultzesti ... tot pe rama Dadant ?.
Atunci, omul e solutia.
Daca e loc de MER, da, poti sa intretzii catre 400 - 450 de fam. de productie tu singur, si inca 100 -150 de fam. care sint loco, donatoare de culegatoare si puiet capacit,fam-ii care fac parte din ciclul de reinoire.
De la nr-l acesta in sus, vei avea nevoie de om ... o fi el, lucru cu caturile da´ sint multe si astea.
Deci, pe scurt, sa poti mai mult, nu prea merge " cu rama " ci " cu catul ". cu aceeasi rama inclisiv la nuclee, cu lot de roii in ciclu de 3 ani implicit cresterea matcilor s-au achizitia lor, logistica corespunzatoare sa faci mutarile la timp si sa extragi cu caturi de schimb, mecanizat asta o stii bine ...
Cu roii e mai cu shepshish si mai mult de discutat dar ... mai vorbim, ca acuma-i tarziu ...
PS
Am vrut sa scriu altadata daa´ ... ce nu facu eu pt. tine ??? ... manc si-un pui fript !!!