paul scrie:Uite ... un exemplu !
Regele Ferdinand a intrat in primul razboi mondial alaturi de Puterile Antantei si nu alaturi de ... Puterile Centrale (Germania & co )! Asta , ca sa fie exemplul elocvent !!!
Alt exemplu ... "Mica Unire" (1859) a fost foarte serios contestata de catre Marile Puteri , mai ales dupa abdicarea lui Cuza ! Carol I a reusit prin influenta pe care o avea in Cancelariile Occidentale sa risipeasca nemultumirile contestatarilor , consolidand astfel tanarul stat modern ... Romania !
Chiar daca sunt discutabile anumite actiuni sau inactiuni ale Regalitatii din Romania in ceea ce priveste Independenta sau Marea Unire , consider ca reprezentantii acesteia (Regalitatii) si-au demonstrat cu varf si indesat LOIALITATEA FATA DE ... STATUL ROMAN !!!
Mihai I ... chiar daca avea o varsta la care altii inca viseaza la ... Mos Craciun , prin decizia pe care a luat-o ... a scurtat cel de-al doilea razboi mondial cu cel putin 6 luni ! Adica , vieti salvate si ... distrugeri mai putine !
Eu am sa raspund cronologic. Carol I (respect) a fost adus in tara si impus ca principe de Mihail Kogalniceanu. Domnule acesta a fost artizanul si
initiatorul evenimentelor care au avut ca finalitate independenta Romaniei.
Ferdinand a fost
obligat de curentul nationalist, majoritar in consiliul de ministri, sa aprobe intrarea Romaniei in razboi alaturi de Antanta.
Initiatorul acestor evenimente a fost Ion C. Bratianu care la 17 august 1916, in calitate de premier, a semnat două tratate, unul politic şi unul militar, cu Anglia, Franţa, Rusia şi Italia. Regele Ferdinand "si-a luat revansa" la 7 mai 1918 prin pacea de la Buftea-Bucuresti desi Antanta era "pe val" iar Puterile Centrale nu trimesesera trupe in Ukraina. Acest tratat nu a fost niciodata ratificat de parlamentul Romaniei si, in consecinta, nu a putut fi promulgat de rege.
Mihai I prin arestarea maresalului Ion Antonescu a scurtat cel de-al doilea razboi mondial cu 200 de zile (daca stiti de ce si cum s-a facut calculul acestor zile imi scot palaria). Dar domnule aceste evenimente
nu au fost benefice pentru Romania. A permis intrarea in tara a trupelor sovietice, a fost impus un guvern pro sovietic, iar Romania a fost privita ca un stat "neserios", ca sa ma exprim mai bland. Toate acestea au dus la bolsevizarea si jefuirea tarii. Consider (e parerea mea) ca atunci Romania a pierdut de facto independenta, pana in anul 1958 cand trupele sovietice s-au retras, multumita lui Ghe. Ghe. Dej de ce sa nu recunoastem.
Analistii politici si militari considera ca daca ar fi continuat razboiul Romania ar fi putut incheia un armistitiu si ar putut obtine conditii muuuult mai avantajoase. Va dau exemple de tari care au mers pana la capat cu Germania si au platit mai putin ca noi: Ungaria si Italia.
Dar deja cred ca suntem off topic, asa ca daca doriti sa continuam discutia va invit sa folosim mesajele private.