Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: LEGEA APICULTURII - PROIECT

Mesajde valter » 08 Dec 2012, 22:01

viorel55 scrie:valter scrie:
Trebui statuat in lege '

In actualul cadru legal prevederea de mai sus este inoperabila,pentru ca:
-neafiliatii trebuie si ei sa primeasca crotalii,iar astea se dau numai prin asociatii;
-neafiliatii trebuie sa acceseze si ei PNA si masurile europene,care de asemenea se fac tot prin asociatii..

Solutia exista si am expuso in postarea anterioara

Iar mi se ridica tendiunea inutil.
Domnul meu , sunt multi sa nu zicem foarte multi carora li se rupe de pna, ue, fadr si asociere...vrea sa fie liber ca pasarea cerului ori nimeni si nimic nu-l determina sa se afilieze. Si atunci asociatul cu 1000 de stupi trebui sa se puna la adapostul legii de neasociat...cu astea cateva cuvinte'''membrii neafiliati unei asociatii au drepturi si obligatii identice mebrilor afiliati asociatiilor profesionale'' .

Referitor la crotaliere si dispozitiile ulterioare. Este cel mai pur exemplu de dispozitiune facuta din birou...nimeni nu poate astazi preciza cu o marja de 1000 de familii ''ce dotare are Romania'' in efective, pentru ca gandim cu picioarele.
Crotalierea trebuia sa tina seama de :
-membrii asociati organizatiilor profesionale primesc crotalii de la organizatii;
-membrii neorganizati, neafiliati primesc crotali prin grija camerelor agricole locale, municipale, judetene;
Atributiile medicului concesionar cat si ale responsabilului din camera agricola cu inregistrarea efectivelor se completau cu '' in termen de 90 de zile de la aparitia dispozitiei privind crotalierea au obligatia sa identifice , inregistreze in registrele agricole familiile posesorilor neafiliati si sa inainteze ANARZ cererile cu nr de identificare''.

PS.Nea Costica nu se afiliaza si pace.E dreptul lui sa fie liber. Vine legea lu' peste prajit si-i incalca libertatea.
valter

Mesajde cantemir » 08 Dec 2012, 22:13

valter scrie: Si atunci asociatul cu 1000 de stupi trebui sa se puna la adapostul legii de neasociat....

Lamuriti-ne si pe noi, neasociatii: de ce trebuie lumea sa se puna la adapost de noi? Avem loca sub unghii... Nu pricep si pace buna!
Dragos dorea sa-l apere legea, de pinguini...
Vedea-o-as odata promulgata si respectata!
cantemir

Mesajde csaa » 08 Dec 2012, 23:02

Am si eu o nedumerire de incepator. Roiurile din padure, alea salbatice, cum le crotaliaza?
csaa

Mesajde proapis13 » 08 Dec 2012, 23:58

csaa scrie:Am si eu o nedumerire de incepator. Roiurile din padure, alea salbatice, cum le crotaliaza?

Le recuperezi si le cazezi intr-un stup dupa care ii aplici un crotaliu
si consemnezi aceasta in carnetul de stupina la provenienta fam de albine
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde balasbebe » 09 Dec 2012, 00:09

Un coleg a tot insistat sa-i vand macar pe hartie albine. nu pot deoarece am accesat masura 141.
Dar este o idee pe viitor sa zica, la provenienta roi de creanga, din stupina vecinului.
balasbebe

Mesajde proapis13 » 09 Dec 2012, 00:24

balasbebe scrie:Un coleg a tot insistat sa-i vand macar pe hartie albine. nu pot deoarece am accesat masura 141.
Dar este o idee pe viitor sa zica, la provenienta roi de creanga, din stupina vecinului.

Nea Bebe ,puteai sa-i vinzi fam de albine fara sa incalci legea,doar pe hartie
numai ca e o mica chichita legislativa pe care trebuie sa stii s-o speculezi ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde proapi » 09 Dec 2012, 10:30

proapis13 scrie:
balasbebe scrie:Un coleg a tot insistat sa-i vand macar pe hartie albine. nu pot deoarece am accesat masura 141.

Nea Bebe ,puteai sa-i vinzi fam de albine fara sa incalci legea,doar pe hartie
numai ca e o mica chichita legislativa pe care trebuie sa stii s-o speculezi ;)

Am impresia ca va apropiati periculos de mult de fraudele facute prin PNA.

Inainte sa apara legea in forma finala ar trebui sa apara ordinul cu identificarea modificat cu solutia mai multor variante de identificare la alegerea apicultorului...
proapi

Mesajde filip » 09 Dec 2012, 10:41

Daca exista o portita pentru orice ,la ce mai trebuie o lege :?: Legea e doar pentru cei care cred in ea.Ori o lege stramba ,nu va fi respectata ci ocolita.Cine pierde :?: :?: Cel corect.Ori aceasta lege doreste ca toti apicultorii sa fie infractori :?:
filip

Mesajde proapis13 » 09 Dec 2012, 11:37

proapi scrie:Am impresia ca va apropiati periculos de mult de fraudele facute prin PNA.

Lucrind in ,,sistem'' cred ca stii la ce ma refer;esti la marginea legii fara sa o incalci
lucrind cu acte in regula :!: si inchei aici fara a laa loc de interpretari

Atata timp cat legile sunt facute de ,,fashnetze'' ce nu au parasit niciodata biroul si au dat decat click pe net cautind info despre albine si scotocind prin legi prafuite si neaplicate - vezi subventia pe fam de albina numai - si de ,,persoane ''ce-si urmaresc propriile interese e normal ca oamenii sa caute acea portita de ,,scapare'' creata de vidul legislativ si de increngaturile dubioase ale acestuia

Ti-am dat pm si nu mi-ai raspuns si app,eventualele fraude nu le-a facut bietul apicultor
A se vedea gradul de accesar a P.N.A. la aociatii si PLATA facuta de autoritatea romana
Anul acesta a fost o mare cacealma si vad ca nimeni nu se autosesizeaza.......poate dupa alegeri....
proapis13

Mesajde mircea » 09 Dec 2012, 12:07

POZITIE OFICIALA A FORUMULUI STUPARITUL

Menirea acestui topic este aceea de a da posibilitatea tuturor apicultorilor, membri ai forumului Stuparitul, de a face comentarii pe marginea Legii Apiculturii. Deoarece evolutia discutiilor se indeparteaza de scopul initial, conducerea Forumului Stuparitul face urmatoarele precizari :

1) Forumul Stuparitul nu este afiliat si nu reprezinta nici o institutie, asociatie, entitate comerciala sau persoana juridica.

2) Continutul mesajelor reprezinta strict opinia autorului mesajului, nu reprezinta pozitia oficiala a forumului Stuparitul si nu reflecta opiniile proprietarului forumului sau moderatorilor .
Prin aceasta se intelege ca autorul mesajului isi asuma intreaga raspundere juridica si morala pentru fiecare mesaj postat.

3) Forumul Stuparitul, nu are nici o pozitie de partizanat fata de nici una dintre partile implicate in aceasta dezbatere.

ATENTIONARE !!!
In cazul in care vom mai constata degradarea discutiilor si incercari de a folosi Forumul Stuparitul in beneficiul oricarui grup de interese, ne rezervam dreptul de a inchide temporar sau definitiv acest topic.

Va solicitam sa tratati cu responsabilitate acest subiect si sa readuceti discutiile pe un fagas normal .

Semneaza :
Conducerea Forumului Stuparitul
Nu am vazut niciodata o salbaticiune, tanguindu-se. O pasare, care moare inghetata pe o creanga, cade fara sa-si planga vreodata de mila !
www.stuparitul.com
Facebook Grup Stuparitul
mircea
Site Admin

Mesajde ioanpuiu » 09 Dec 2012, 12:14

valter scrie:Trebui statuat in lege ''membrii neafiliati unei asociatii au drepturi si obligatii identice mebrilor afiliati asociatiilor profesionale''.

Dacă apicultorii profesionişti doresc să-şi reglementeze activitatea printr-o lege, eu nu am nimic împotrivă, s-o facă cum doresc şi cum cred ei că le va fi mai utilă.

Eu am acum 12 familii de albine şi vreau să mă menţin şi în viitor în jurul unui număr de 10 unităţi.
Nu-mi doresc pentru mine o lege a apiculturii deoarece sunt şi voi fi un "hobist".
Singurul loc unde mi-am declarat vreodată albinele este aici pe forum.
Înţeleg totuşi din discuţiile voastre că ar trebui să declar la primărie că am albine pentru ca medicul veterinar să poată veni dacă doreşte să controleze şi să constate dacă sunt sau nu un pericol pentru restul apicultorilor.
Mă gindesc la o declaraţie de principiu - "am albine" - fără număr, fără crotalii, fără alte obligaţii.
Prin numărul mic de stupi nu mă încadrez la nici o formă de subvenţionare, nu mi-a dat nimeni nimic şi nici nu vreau să-mi ceară.

Nu-mi doresc să intru sub incidenţa acestei viitoare legi.
Din momentul în care va fi promulgată toate prevederile ei vor deveni obligaţii legale.
Şi nu e numai legea, aşa cum o discutaţi.
Ea va fi urmată de nişte norme de punere în aplicare şi dacă legile enunţă doar nişte principii, normele de aplicare impun adevăratele restricţii.

Fac pastoral.
Dacă azi ceva nu-mi place, pînă după-amiază iau o decizie şi noaptea mă mut.
Cu noua lege nu voi putea face asta pînă nu primesc autorizaţie de deplasare şi repartiţie pentru noul loc şi poate dura zile. (în plus, vor deveni cunoscute/publice locurile unde fiecare dintre noi mergem la cules, locuri găsite după zile şi zile de recunoaştere)
Cum autorităţile iau legile în serios şi fac lucrurile (hîrtiile) temeinic, mă gîndesc că voi avea autorizaţia şi dreptul de a deplasa stupii din punctul A în punctul B.
Cînd vor afla cei de la circulaţie că nu pot ieşi cu albinele în drum fără actele astea ...

Am albine de plăcere şi ... aştept o lege care să-mi reglementeze plăcerile. :shock:
Pe cînd una şi pentru şpriţuri ? :lol:
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde proapi » 09 Dec 2012, 18:28

Din legea actuala:
Art. 4
Autorităţile administraţiei publice locale, pe terenurile pe care le au în administrare, în scopul îmbunătăţirii
resurselor melifere vor folosi cu prioritate, la plantarea terenurilor improprii pentru agricultură, a râpelor, a
marginilor de drumuri, a spaţiilor verzi, arbori, arbuşti şi alte plante ornamentale care prezintă şi interes
pentru apicultura.
Art. 6
(1)Polenizarea dirijată a culturilor agricole entomofile cu ajutorul albinelor se realizează pe bază de
contracte încheiate între proprietarii familiilor de albine şi deţinătorii de culturi.
(2)Costurile prestaţiei de polenizare se stabilesc prin negociere între părţi.
Art. 10
(1)Reţeaua sanitar-veterinară de stat asigură asistenţă de specialitate în conformitate cu programul
naţional sanitar-veterinar privind apărarea sănătăţii animalelor.
(2)Diagnosticarea, tratamentul şi eliberarea medicamentelor folosite în combaterea varroozei albinelor se
fac prin reţeaua sanitar-veterinară, costul acestora fiind suportat din bugetul Ministerului Agriculturii şi
Dezvoltării Rurale
Art. 11
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului şi Pădurilor, precum şi autorităţile
administraţiei publice locale asigură măsurile necesare pentru prevenirea intoxicaţiilor la albine, datorate
acţiunilor de combatere a bolilor şi dăunătorilor din culturile agricole, vitipomicole, din fondul forestier etc,
potrivit reglementărilor legale în vigoare
Art. 15
Producătorii apicoli beneficiază, totodată, şi de următoarele facilităţi:
a)acordarea de credite pentru procurarea de stupi şi familii de albine, unelte şi utilaje apicole, precum şi
pentru retehnologizarea capacităţilor de producţie existente, în conformitate cu prevederile Legii creditului
agricol pentru producţie nr. 150/2003, cu modificările ulterioare, şi ale Ordonanţei Guvernului nr. 14/2010
privind măsuri financiare pentru reglementarea ajutoarelor de stat acordate producătorilor agricoli,
începând cu anul 2010, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 74/2010;
b)pentru vehiculele destinate transportului, în campania de stupărit pastoral, al echipamentelor apicole,
pavilioanele şi remorcile apicole ale acestor utilizatori, vor achita tariful de utilizare a reţelelor de drumuri
naţionale ori de câte ori este nevoie, astfel: o zi, 7 zile şi 30 de zile;
c)în fondul forestier de stat, amplasarea gratuită a stupilor în pastoral pentru valorificarea surselor
nectaropolenifere
Art. 22
În cazul sancţiunilor contravenţionale se aplică dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind
regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu
modificările şi completările ulterioare
Art. 8
Pe întreaga perioadă de deplasare şi amplasare a stupinei, apicultorul este răspunzător de respectarea
normelor privind distanţa dintre stupine, încărcătura la hectar, respectarea direcţiei de zbor a stupinelor amplasate anterior, având totodată obligaţia de a informa, în scris, consiliul local pe raza căruia este
situată vatra de stupină, în cel mult 24 de ore de la instalarea pe vatră, asupra locului exact, perioadei de
şedere, numărului familiilor de albine amplasate, cât şi cu privire la datele personale de identificare unde
poate fi anunţat în cazul efectuării tratamentelor fitosanitare cu substanţe chimice, pentru prevenirea
intoxicaţiilor la albine, conform prevederilor legale în vigoare.
proapi

Mesajde proapi » 09 Dec 2012, 18:35

Articolele postate anterior din legea in vigoare pot fi de actualitate.
Spuneam ca pe ultima coperta a caietului de stupina (documentul de identificare a stupinei si pasaportul de pastoral) este tiparita declaratia de pastoral.
Se trage in copie, se completeaza cu datele personale si se avizeaza de primarie.
Asta poate inlocui art.8.
proapi

Mesajde Dragos2006 » 09 Dec 2012, 21:35

Aceasta lege inainte sa faca bine trebuie sa avem grija sa nu faca rau ! daca complicam prea mult definitiile si articolele totul se va intoarce impotriva apicultorilor . O lege cat mai simpla care sa desfiinteze orice monopol de orice natura si care sa apere drepturile stuparilor este suficienta.
Problema banilor europeni se reglementeaza prin HG. astfel incat nu trebuie sa amestecam lucrurile .
Legea se face pentru 40000 DE ROMANI care se ocupa mai mult sau mai putin cu albinele si nu numai pentru cineva anume !
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde drfredtiti » 09 Dec 2012, 22:01

Am 150 familii de albine, fac pastoral pe banii mei si pe raspunderea mea, sint medic veterinar, stiu ce inseamna loca, tratamente pentru varooza imi fac eu, am lazile numerotate de mine, conduc carnet de stupina dupa model de la Ecoinspect pentru ca asa vreau, am matcile marcate, stiu la fiecare provenienta, nu vind si nu cumpar familii de albine, trimit probe de albine prin Programul strategic de actiuni sanitar veterinare.
Nu am accesat masuri europene, PNA-uri, subventii de motorina, medicamente si nici nu am nevoie. Tot ce doresc este sa fiu lasat in pace sa practic apicultura din pasiune si placere, fara sa-mi impuna cineva sa-i cumpar plasticurile cu numere = crotaliile=, sau sa-mi spuna ca nu am voie sa plec in pastoral decit unde ma repartizeaza o asociatie pe care nu o recunosc si care din punctul meu de vedere nu exista, sau daca plec undeva in pastoral sa vina ceva terchea- berchea sa ma ia la bani marunti si sa-mi sugereze ca as putea sa-l mituiesc, ca legea spune ca nu-s in regula si prevede tare frumos amenzi pentru orice.
Nu se mai poate trai in tara asta?
drfredtiti

Mesajde geangu » 09 Dec 2012, 22:47

tu ai 150 dar in pastoral e posibil ca pe langa tine sa mai fie alte cateva mii, ore se merita sa prezinti un risc pt. ceilalti ,chiar si teoretic. Daca tu nu ai accesat fonduri nu inseamna ca toata lumea trebuie sa se raporteze la tine si sa ti faca tie un cadru legislativ special, legea va fi una si cine vrea sa aiba stupi , sub orice forma, va trebui sa se supuna acelorasi rigori. La inceput am gandit si eu ca tine dar mi am dat seama ca riscurile sunt mari privind la nivel national.( vezi ce a insemnat pesta pt. exportul de carne). Pt." nea Gheorghe" pierderile au fost nesemnificative dar pt. marile ferme efectul a fost insemnat.
geangu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA