Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: blocare cuib

Mesajde Arhivistu » 19 Aug 2011, 22:33

Buna seara,cred ca ma confrunt si eu cu problema aceasta(cuib blocat) dar nu sunt foarte sigur si as vrea sa va intreb...la o familie pe 10 rame cam cate rame cu puiet ar trebui sa fie la aceasta ora si cam cat de mare trebuie sa fie coronita de miere?Vreau sa va spun ca eu am 5 6 rame de puiet dar la vreo 3 stupi am o corona destul de mare de miere,aproape jumate din rama chiar in centru cuibului.
Zilele trecute am extras cateva rame si am introdus rame bune de ouat dar m-am uitat azi si am vazut ca au bagat mai multa miere decat puiet.Este normala situatia la data aceasta? Eu cred ca totusi ar trebui sa fie coroanele de miere mai mici,dar astept si pareri de la cei mai experimentati.
Sanatate si numai bine va doresc!
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde Arhivistu » 22 Aug 2011, 10:45

Nimeni,nimic? :?
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde liviu1965 » 22 Aug 2011, 12:44

Si eu sunt incepator.... nu pot decat sa-ti dau o idee cam ce cred eu....

Se pare ca ai ratacit matca.... ca nu mai ai oua... Daca o mai ai, inseamna ca a pierdut lupta cu lucratoarele ( ele vor sa umple celulele cu hrana , regina cu oua ) . Ai introdus ramele ( din cate stiu musai sa fie negre ) si tot nu oua, baga sirop cu startovit...desi e cam tarziu, depinde de zona ta de fapt...

Daca ai rabdare, cauta chiar in acest forum ca a mai fost subiectul dezbatut, nu mai stiu in ce sectiune.
Daca aveam timp il cautam si te indrumam cu un link

Bafta
liviu1965

Mesajde Adi Hodis » 22 Aug 2011, 13:08

Arhivistu scrie:...Vreau sa va spun ca eu am 5 6 rame de puiet dar la vreo 3 stupi am o corona destul de mare de miere,aproape jumate din rama chiar in centru cuibului.

Buna
Albinele dumitale au avut de unde sa-si faca rezervele de iernat cam printre primele din tzara.
Nu te ingrijora, e ceva normal 5 - 6 rame cu puiet desi e loc de mai bine ( 6-7 ) iar mierea la fel, doar ca la cele care au prea multa miere ( si precis, puiet mai putin ) ar fi bine sa faci o rocada de rame 1 -2/stup, cu rame care au mai mult puiet.
Deci sa faci o echilibrare de miere si puiet in familii.

@ Liviu taica !
Trebuie sa te contrazic ... la iernat NU se baga ramele NEGRE ci la reciclat.
Ideal este ca manuirea ramelor in sezon sa decurga astfel incat familia de albine sa-si faca rezervele pe rame de culoare maro - maro inchis iar fagurii negri sa nu mai contina puiet, doar miere care se poate extrage si sa se poate topi, recicla.
Fagurii negri sint preferati de albine pt. ca mentine mai bine caldura dar au celulele mici, matca nu va putea sa mai ponteze in sezonul urmator ... si sint purtatori de boli ( ca sa citez expresia din carti ).
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde liviu1965 » 22 Aug 2011, 13:26

Adi , mi-am ales culoarea gresita.... asta e..... la cele maro vroiam sa ma refer....cele in care au eclozat deja o generatie
si nu cele pline de " caca " si alte minuni , adica negre.
M-am grabit sa-i raspund ca eram cam sg-urel pe aici si ... asta e.
Bine ca ai fost prin zona....

Toate bune
liviu1965

Mesajde Arhivistu » 22 Aug 2011, 14:42

Multumesc pt sfaturi si pareri,o sa fac oechilibrare a familiilor asa cum a zis Adi Hodis ;)
Arhivistu

Mesajde un OM » 23 Aug 2011, 23:19

D-le Liviu 1965 ramele sunt negre nu din cauza ca au facut "caca" in ele. Nu ti-as dori sa vezi o familie care spre sfarsitul iernii, inceputul primaverii da in diarie si incepe sa faca caca in stup. Albina doar in acea imprejurare defecheaza in stup, neputand iesi afara din cauza frigului. Ramele devin negre din cauza generatiilor succesive de puiet. La eclozionarea fiecarei generatii interiprul celulei este "spoit", curatat, de aceea si isi micsoreaza diametrul interior, stuparul trebund ca la o perioada de 3-4 ani sa inlocuiasca fagurele negru.
un OM

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR