Kostas scrie:Daniel Popovici scrie:Planuri :
Pe langa linia locala (care e foarte buna si pentru ca e locala si adaptata),
am promisiuni de larve de carnica de super caliate de la un bun profesionist (nu spui cine, persoana importanta … si bine cunoscuta)
si de carpatina testata cu provenienta foarte buna de la un prieten care face pastoral cu 200-250 de familii an de an (deci testata in pastoral)
+ Buckfast pentru doritori, care merge foarte bine, dar nu mai bine decat cele 4 linii ale mele si decat carnica selectionata
+ alte larve promise de alti prieteni - bune pentru matci de testare nu (inca) de vanzare.
Sunteti un om deosebit pe care l-am remarcat cu mult timp in urma. Felicitari pentru realizarile obtinute!!
Dar.... planurile de mai sus denota ca ati deviat de la o selectie adevarata, selectie care sa mearga pe o linie deja bine conturata!
Scriam pe pagina lui Teo Boncescu:
"a veam tot timpul efective relativ mici si deci aveam nevoie de import constant de reproducatori pentru a elimina cosangvinizarea. Tot timpul am avut grija ca reproducatorii noi sa fie (din rasa pura sau hibrizi directi) urmasi ai unor animale valoroase si stabile genetic, ei insisi purtatori de gene valoroase si superiori calitativ fata de efectivul din gospodaria mea. Nu tineam atat de mult cont de rasa din care provenea, cat tineam cont de performantele lui, ale urmasilor lui si de rezistenta la mediu si boli inainte de a folosi reproducatorul mai departe. Deci nu tin atat de mult la rasa, cat tin la calitatea genelor si la performanta. Nu mi se pare un lucru rau ca populatia exploatata sa fie un amestec de gene valoroase chiar daca provin de la mai multe rase."
Ce spune Adi Hodis e perfect adevarat - nu ma voi arunca sa le amestec fortat din prima si le voi pastra evidenta si pe mai tarziu ca pana acum.
Dar daca sunt de calitate si bine adaptate ... le voi inmulti (pur si simplu), iar daca nu, se condamna singure.
Cu timpul trantorii oricum vor face amestec. Dar amestecul intre mai multe gene bune de la genitori de top nu poate sa duca la minus variante, ci la stabilizarea unor amestecuri de gene cel putin la fel de performante ca ale parintilor, daca nu chiar mai bune.
Asa am facut tot timpul.
(Nu am de gand sa renunt la nici una dintre cele 4 linii pe care le am deja. Ca ele se vor imbogati sau nu cu ceva caractere noi (dar bune) in timp, e o alta poveste. IMPORTANTA E TESTAREA si eliminarea minusurilor - in toata actiunea aceasta)