Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: LEGEA APICULTURII - PROIECT

Mesajde kissi » 11 Dec 2012, 23:22

csaa scrie:Cine a zis ca amatorii? Profesionistii si juristii. Dar e vorba de principiu in ceea ce am expus eu, nu m-am referit la un art. anume.

Profesionistii si juristii Romapis, ceilalti dupa cum am mai spus trebuie sa fim multumiti ca nu s-a prevazut si inchisoare in noul proiect de lege si ar trebui sa-i lasam pe cei care gandesc si care cred ca ca ei stiu cel mai bine ce trebuie facut pentru apicultura si sa nu-i deranjam in munca lor.
kissi

Mesajde teinegru64 » 12 Dec 2012, 00:12

Astia de-au facut legea....or fi facut vreodata pastoral ?Cred ca nu ...Altfel gaseau ei o portita (lege) care sa impuna ca fiecare apicultor sa aibe cel putin o secretara... la suta de stupi(exclus navesta).
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde filip » 12 Dec 2012, 09:15

M+am tot intrebat si eu,ce e cu noua lege a apiculturii.Sunt unii baieti care au accesat fonduri UE si nu prea au facut nimic cu banii in apicultura.Ori incepe sa vina ziua scadentei.Au nevoie de stupi,au nevoie de miere sa justifice.Cum nu prea au de unde moka ,au gandit o smekerie.Cum ar fi sa ne ajute legea.Cine nu-i cu noi e impotriva noastra.Daca un cetatean are 3 stupi si tu vii cu amenda de 1000 roni.E clar ca o sa vanda fam de albine.La 5 min se gaseste si cumparator.La fel e si cu vetrele bune in pastoral.Legiuitorul prin bratul ferm face partie in fata anhiland concurenta sa poti obtine ce-ti doresti.Ramane intrebarea cei nedreptatiti te lasa sa traiesti linistit pana la adanci batraneti :?:
filip

Mesajde peterneamt » 12 Dec 2012, 10:17

dl. cassa chiar nu pricepeti ca regulile nu sunt ok, ca practic nu am cum sa manageriez stupina daca tin cont de placute, ca.....Mai ginditi putin ca sa nu va vinam ca pe paria societatii sau ca pe demolatorii apiculturii si sa va supunem nitel la rezistenta la intindere ! :twisted:
Si apropo de placute ar trebui ca cei care au impus aceasta stupizenie, sa ne dea banii investiti pe ele ca vorba ta, gresala se plateste si legile trebuie respectate ! :twisted:
peterneamt

Mesajde geangu » 12 Dec 2012, 11:54

filip scrie:M+am tot intrebat si eu,ce e cu noua lege a apiculturii.Sunt unii baieti care au accesat fonduri UE si nu prea au facut nimic cu banii in apicultura.Ori incepe sa vina ziua scadentei.Au nevoie de stupi,au nevoie de miere sa justifice.Cum nu prea au de unde moka ,au gandit o smekerie.Cum ar fi sa ne ajute legea.Cine nu-i cu noi e impotriva noastra.Daca un cetatean are 3 stupi si tu vii cu amenda de 1000 roni.E clar ca o sa vanda fam de albine.La 5 min se gaseste si cumparator.La fel e si cu vetrele bune in pastoral.Legiuitorul prin bratul ferm face partie in fata anhiland concurenta sa poti obtine ce-ti doresti.Ramane intrebarea cei nedreptatiti te lasa sa traiesti linistit pana la adanci batraneti :?:

cu 3 stupi nu ai cum sa influentezi pretul la familii , pretul este influentat de masurile 112 ,141 si de PNA, cine va vrea sa faca apicultura din pasiune va face oricum.
geangu

Mesajde filip » 12 Dec 2012, 12:39

Dar daca omul trebuie sa vanda stupii sa plateasca amenda :?: Daca platesti in 48 ore e la jumatate.Oferta de nerefuzat.Ori cei care aplica amenda si cei care profita sunt mana-n mana.Apropos,daca un cetatean are 10 stupi si ii vinde.Primeste ajutor social si ajutor incalzire.Daca ii pastreaza primeste amenda dupa noile reglementari.E superbine :D :D :D
filip

Mesajde geangu » 12 Dec 2012, 14:43

domnule nu intelegi ca dupa teoria dumneavostra sute de mii de stupi ar trebui acoperiti cu 3 stupi. Chiar si asa , daca exista cerere foarte mare ma mir cum ar putea scadea pretul chiar si in conditiile date, abia astept sa vad si eu stupi vanduti pe preturi de nimic,dar in conditiile actuale va spun ca nici o lege din lume nu poate scadea pretul. Singura parghie sunt fondurile europene care au sustinut aceasta crestere artificiala a pretului la tot ce tine apicultura.
geangu

Mesajde teinegru64 » 12 Dec 2012, 15:42

Trei stupi sunt arhisuficienti.....daca reusesti sa dovedesti ca restu"au dat coltu" de pesta si aviara.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde MrBee » 12 Dec 2012, 16:31

Ma tot intreb ce va imbunatati aceasta lege si nu gasesc nimic.Ca in orice domeniu sunt interese peste tot.Fiecare articol in parte aduce pareri pro si contra.Ce ma intriga este insa faptul ca nu se face absolut deloc o distinctie intre cei profesionisti si amatori.Sa luam cel mai banal exemplu : toti suntem soferi si circulam pe drumurile publice.Profesionistii se supun insa altor norme si conditii decit cei amatori de la carnetul de sofer pina la actele necesare la transport.
Sa-mi impui mie cu 10 stupi tinuti in gradina din care nu scot nici cit sa-mi ajunga aceleasi conditii ca celui care are 500 de stupi, se deplaseaza cu ei dupa cules si face o afacere este o enormitate.Dupa ca ce bag mai multi bani in ei decit valoarea in bani a mierii de care beneficiez ( scule,medicamente si consumabile tot am cumparat ) sa ma mai pui sa investesc bani si timp ( pe care nu-l am pentru ca nu din asta traiesc ), asta nu denota decit ca cineva ma vrea disparut din peisaj.
Pe mine, ioan puiu si multi altii ca noi.

PS : sunt curios cine o sa vina peste mine in curte sa ma controleze la oua ( cele din stupi bineteles ).Sa vina cu mandat.In plus ,daca nu e apicultor cum intelege el cum e cu roiurile, unirea de familii si asa mai departe.Daca e apicultor o sa-i pun numele mare pe forum sa vedem toti lista cu "oamenii de bine".

Noroc ca romanul e inventiv.Ma vad deja cu o singura lada lunga de vreo 10 metri cu vreo 20 urdinise si diafragme la greu.Imi permit ca sunt stationar.Sa-mi demonstreze cineva ca am mai mult de 1 familie si sa ma obliga sa caut matcile... :lol:

Dincolo de gluma, sunt atitea situatii incit practic sa le reglemetezi e imposibil.Si apicultorul va fi la mina autoritatilor.Fac pariu ca oricine si oricind va fi pasibil de amenda.
MrBee

Mesajde proapi » 12 Dec 2012, 16:36

peterneamt scrie:Asa este pentru ca familia de albine nu este o vaca ce traieste multi ani si pentru ca iarna este normal sa pierzi 5-10 % din matci si in sezon, unul isi schimba matca, altul roieste, altul trebuie unificat sau desfintat, nimic nu e sigur si la un numar mare de stupi diferente apar de la o zi la alta in ce priveste numarul familiilor, mai ales ca vara inmultim si toamna si primavara unificam............Apicultura este ca un evantai se stinge si se desface in functie de conditiile de mediu si de dorintele apicultorului. ;)

Adevarat, nimeni nu a vorbit de asta, la ce ar ajuta sa se stie bucataria stupinei. Face parte din cresterea albinei asa ca cei care vor conditii obligatorii identificarii (stupilor si stupinelor) sunt pe dinafara subiectului.
Carnetul (caietul) stupinei este si un aviz insotitor al miscarii familiilor de albine, un atestat al sanatatii familiilor si chiar un "act de proprietate".
proapi

Mesajde eugen. » 12 Dec 2012, 16:54

Revenind la proiectul de lege...
Art.2 t) familie de albine de elită - familii de albine cu performanţe superioare, de rasă pură, care transmit constant, prin descendenţă, însuşirile respective;-[b]-- cine stabileste "performantele superioare" si cat de pura e rasa ?
u) stupină de elită - stupină autorizată de autoritatea competentă în domeniu, respectiv Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu” în creşterea familiilor de albine de elită;
v) stupină de multiplicare - stupină autorizată de autoritatea competentă în domeniu, respectiv Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu” pentru multiplicarea materialul genetic provenit de la familii de albine cu performanţe superioare, de rasă pură, din stupina de elită; o sa conteze ca si in prezent äutorizarea " .... ( documentul conteaza... ) ? daca eu am 500 de familii si altul 50 de familii el vinde cu factura daca e autorizat iar eu..... ? Si daca vrei sa te autorizezi ajungi la asociatii :lol:
Art. 11.(1) Formele asociative apicole, legal constituite, care aplică programe de ameliorare, depun o cerere la autoritatea competentă în domeniu, respectiv Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu”, în vederea înfiinţării şi autorizării stupinelor de elită sau de multiplicare prin lucrari de ameliorare, reproducţie şi selecţie. Forma asociativa detine stupina de elita ? ... credeam ca eu apicultorul pot detine stupina ... .... la fel si cu multiplicarea... :lol:
w) carnetul stupinei - document elaborat de forma asociativă şi aprobat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor care conţine informaţii cu privire la mişcarea efectivului, starea de sănătate şi întreţinere a fiecărei familii de albine, tratamentele efectuate, deplasările în pastoral, precum şi alte operaţiuni din domeniul apicol. As fi de acord cu un carnet al stupinei, dar fara sa ma ïnroleze"... :!: sau sa fie stufos ... eu nu fac literatura...
eugen.

Mesajde proapi » 12 Dec 2012, 17:20

"""Art. 11.(1) Formele asociative apicole, legal constituite, care aplică programe de ameliorare, depun o cerere la autoritatea competentă în domeniu, respectiv Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu”, în vederea înfiinţării şi autorizării stupinelor de elită sau de multiplicare prin lucrari de ameliorare, reproducţie şi selecţie."""

Se crede ca numai formele asociative pot aplica programe de ameliorare/selectie/reproductie. Logic ca este fals, problema vine de la existenta precedentului. Adica sa copiem ceva ce exista. De fapt formularea ascunde o relativa cunoastere si o frana in dezvoltarea crescatorului de matci.
proapi

Mesajde stupar » 12 Dec 2012, 21:30

Eu sant apicultor.Am autorizatie,am PFA,am diploma ca apicultor,atestat.Am dreptul sa comercializez roi,familii de albine,pot sa emit si factura.Cineva mi-a spus ca numai prin asociatie se poate vinde,ca altfel nu se deconteaza celui care cumpara.
Ca ce chestii,ca asociatia devine intermediar,un fel de hot legal... :roll:Asa se fura banii statului?
stupar

Mesajde kamy » 13 Dec 2012, 08:11

Fratilor nu mai puneti botu la caietu de stupina,aia e doar o hartie care de fapt e compunere libera,la care-i este cerut tre sa-l faca,dar baza ramane tot agenda stuparului sau dupa caz hieroglifele de pe lada.
kamy

Mesajde peterneamt » 13 Dec 2012, 11:36

Daca aceasta lege va iesi asa cum cred eu, aveti ocazia de a face toate urarile de "bine", si de a aduce "multumiri" celei care cu trup si suflet ( da totul din ea ), va reusi sa faca ca toti apicultorii din Romania sa fie '' legali '' si sa contribuie si ei la '' bugetele '' organelor de control ca orice bun samaritean, la : dana.chirca@madr.ro , fiinca doar ea va fi ''mama'' apiculturii si implicit (fiindca albina sta la baza tuturor ecosistemelor terestre de la noi, ceilalti polenizatori fiind pe cale de disparitie datorita pesticidelor folosite ) a '' evolutiei " ecosistemelor naturale din desertificata si pustiita Romanie de miine, in care vor traii copiii si nepotii nostri si de care isi vor aminti cu ''drag'' de " marile realizari " ale ''doamnei'' mai sus mentionate si ii vor aduce un ''pios omagiu " si........ :!: :twisted:
peterneamt

Mesajde Dila Daniel » 13 Dec 2012, 12:15

Nu stiu daca este nevoie sa acuzam o persoana anume!
Nu stiu nici macar daca trebuie sa acuzam si de ce nu sa multumim cuiva.
Nu stiu multe raspunsuri la intrebari ce-mi trec prin minte,ca sa pot trage o concluzie corecta.
1 De ce trebuie o noua lege?
2 Daca trebuie,de ce nu se poate modifica cea existenta?
3 Daca e musai una noua,de ce nu se poate(vrea) o discutie fara patima,pentru a iesii ceva bun pentru orice apicultor Roman?
4 Daca este oportuna o noua lege,de ce ne opunem?
Rog din suflet pe cei ce pot sa-mi raspunda,argumentat,astfel incat sa fie si credibili,sa ma ajute sa inteleg.
Mi s-a creat o imagine in care sunt doua "tabere",(fiecare din ele aparandu-si interesele-lucru normal)ce duc acest razboi,si fiecare din ele
cauta sa "inroleze"combatanti din randurile noastre (ale celor mai novici si/sau inocenti),fara a ne spune ce castigam cu adevarat daca ...invingem.
Adica suntem folositi,manipulati,bagati in seama doar in "campanie"electorala.Apoi..."premiile" se impart tot fara noi.

Ca simplu si umil apicultor ce sunt...spun asa: Accept o noua lege daca:
-mi se explica si dovedeste necesitatea ei.
-daca mi se pare ca a fost creata si pentru mine.

oare doar eu simt asa?...nu cred
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA