Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: LEGEA APICULTURII - PROIECT

Mesajde eugen. » 13 Dec 2012, 13:15

Revenind la proiectul de lege... :
: Drepturile apicultorilor:
Art. 3. Activitatea în apicultură poate fi practicată de orice persoană fizică sau juridică care respectă legislaţia în domeniu. --corect--

Art. 4. Apicultorii pot înfiinţa ferme de elită sau ferme de multiplicare a materialului genetic, conform legislaţiei în domeniu. Teoretic ...., practic conform unui alt capitol si altor pr evederi asociatiile pot infiinta ...... etc plus aprobari .. . de la anarz.. .... :!: curat -murdar !

Art. 5. Apicultorii pot participa la programe de formare profesională organizate de către Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu” sau de alţi furnizori de formare profesională autorizaţi, în condiţiile legii. Daca aceste cursuri sunt ca cele de apicultura ...e clar !

Art. 6. (1) Apicultorul poate să solicite, în scris, autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi regiilor autonome cu profil agricol sau silvic, atribuirea de vatră de stupină staţionară/permanentă în localitatea de domiciliu sau atribuirea de vatră de stupină temporară/pastorală în alte localităţi.
(2) Suprafeţele de teren se atribuie de către autorităţile administraţiei publice locale, precum şi de către regiile autonome cu profil agricol sau silvic, pentru vatră de stupină, în funcţie de mărimea stupinei, în locuri accesibile mijloacelor de transport, şi nu vor fi mai mici de 5 m2 pentru fiecare familie de albine şi 50 m2 pentru fiecare pavilion apicol.
(3) Durata atribuirii şi condiţiile de folosire a acestor terenuri, precum şi obligaţiile părţilor se stabilesc prin contracte care se încheie între beneficiari şi deţinătorii terenurilor. Eu raman cu cererea...., am dreptul sa cer... nimeni nu i obligat sa mi dea...!
Art. 7. Până la data de 15 martie a fiecărui an, consiliul local, precum şi regiile autonome cu profil agricol sau silvic, inventariză baza meliferă existentă pe teritoriul acestora în vederea comunicării şi repartizării suprafeţelor melifere către apicultorii care doresc să se deplaseze în pastoral. ? ce cauta acest art la drepturile apicultorilor.. /?
Trebuia un art . cu obligatiile lor !
Art. 8. Consiliul local trebuie să anunţe, în scris sau telefonic, apicultorii care au vatră de stupină staţionară/permanentă sau temporară/pastorală, cu cel puţin 3 zile înaintea efectuării de către deţinătorii de terenuri agricole a tratamentelor cu substanţe chimice în vederea prevenirii intoxicaţiilor la albine. Macar sa faca asta ! Daca nu fac asta au prevazute in actualul proiect sanctiuni ?
eugen.

Mesajde florin3 » 13 Dec 2012, 13:54

Salutari tuturor.Sunt si eu un incepator in apicultura.Folosesc inox la ustensilele apicole,am stupi noi cu fund anti varoua,tratez cu varachet forte si toamna tarziu am pus si mavrirol.Desi am nr necesar de stupi pt a accesa cel mai mic fond european nu am facut-o,neavand incredere deplina in aceste lucruri.Nu doresc sa fiu constrans in vreun fel,dar doresc sa fiu corect cu mine insumi si cu ceilalti din jurul meu.Am avut probleme cu albina care ramanea sub sita cand doream sa le mut.
florin3

Mesajde florin3 » 13 Dec 2012, 14:11

Ca orice lege are si bune are si rele.Unul este scopul declarat si alt scop este urmarit.Cred ca important este sa ne gandim si la binele celorlalti nu numai la interesele noastre.Oricum,daca o sa fie,va trebui sa o respectam toti.Trebuie sa vedem ce putem face pt a fi aplicata bine.
florin3

Mesajde eugen. » 13 Dec 2012, 14:51

florin3 scrie:.Trebuie sa vedem ce putem face pt a fi aplicata bine.

Eu cred ca trebuie sa ne luptam sa fie facuta bine :!: ........... daca se face... Personal nu o vad necesara...
eugen.

Mesajde letsoc » 13 Dec 2012, 15:05

eugen. scrie:
florin3 scrie:.Trebuie sa vedem ce putem face pt a fi aplicata bine.

Eu cred ca trebuie sa ne luptam sa fie facuta bine :!: ........... daca se face... Personal nu o vad necesara...

Nici eu.
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde LUCIAN AVRAM » 13 Dec 2012, 17:54

Dila Daniel scrie:Nu stiu daca este nevoie sa acuzam o persoana anume!
Nu stiu nici macar daca trebuie sa acuzam si de ce nu sa multumim cuiva.
Nu stiu multe raspunsuri la intrebari ce-mi trec prin minte,ca sa pot trage o concluzie corecta.
1 De ce trebuie o noua lege?
2 Daca trebuie,de ce nu se poate modifica cea existenta?
3 Daca e musai una noua,de ce nu se poate(vrea) o discutie fara patima,pentru a iesii ceva bun pentru orice apicultor Roman?
4 Daca este oportuna o noua lege,de ce ne opunem?
Rog din suflet pe cei ce pot sa-mi raspunda,argumentat,astfel incat sa fie si credibili,sa ma ajute sa inteleg.
Mi s-a creat o imagine in care sunt doua "tabere",(fiecare din ele aparandu-si interesele-lucru normal)ce duc acest razboi,si fiecare din ele
cauta sa "inroleze"combatanti din randurile noastre (ale celor mai novici si/sau inocenti),fara a ne spune ce castigam cu adevarat daca ...invingem.
Adica suntem folositi,manipulati,bagati in seama doar in "campanie"electorala.Apoi..."premiile" se impart tot fara noi.

Ca simplu si umil apicultor ce sunt...spun asa: Accept o noua lege daca:
-mi se explica si dovedeste necesitatea ei.
-daca mi se pare ca a fost creata si pentru mine.

oare doar eu simt asa?...nu cred

perfect de acord cu tine , :)
LUCIAN AVRAM

Mesajde kissi » 13 Dec 2012, 18:15

Si eu sunt de acord.
kissi

Mesajde proapi » 13 Dec 2012, 19:30

In mare de acord.
Problema vine din motivarea notei de fundamentare (daca exista, nu stim) care ar trebui sa explice, asa cum ii si spune, fundamentat, argumentat, necesitatea unei legi noi (sau modificare?).
Daca nu exista o motivare clara si in scris nu poate fi decat un abuz.

Totusi, mai devreme sau mai tarziu, legea trebuia actualizata cu toate schimbarile care au survenit de la ultimele modificari. Sa spunem ca sumtem cu cativa pasi in fata.
Felul si termenul in care a fost avansat proiectul legii, dupa mine este antidemocratic.
Vreau sa vad in aceasta lege doar interesele apicultorului incepator/amator, semiprofesionist si profesionist.
proapi

Mesajde eusebiu » 13 Dec 2012, 21:53

Eu am 3 vetre de stupi :
1. Este o vatra cu rapita, salcam,tei si floarea soarelui;
2. Vatra cu salcam 2;
3. Vatra cu salcam 3, faneata si un pic de cules de mana la conifere.
Toate astea m-au costat aprox.22 mii euro,investitie facuta special pentru stupi.
Mie ce-mi ofera legea apiculturii?
Investitia in terenuri am facut-o din banii mei si din dragoste pentru albine.
Am ajuns la concluzia : Romania te iubesc, vand tot si emigrez !!!!!
Romania te iubesc... vand tot si emigrez.
eusebiu

Mesajde LUCIAN AVRAM » 13 Dec 2012, 21:56

Am ajuns la concluzia : Romania te iubesc, vand tot si emigrez !!!!![/quote]

:lol: :lol:
LUCIAN AVRAM

Mesajde nicus » 13 Dec 2012, 22:49

Dila Daniel scrie:1 De ce trebuie o noua lege?
2 Daca trebuie,de ce nu se poate modifica cea existenta?
3 Daca e musai una noua,de ce nu se poate(vrea) o discutie fara patima,pentru a iesii ceva bun pentru orice apicultor Roman?
4 Daca este oportuna o noua lege,de ce ne opunem?

1. Pentru ca asa a cerut CEL care a dat banu. (nimic nu e gratis chiar daca asa pare, nimic nu se dezvolta de la un anumit nivel necontrolat).
2. Cel care da banu vine cu regulile lui.
3. Nu se doreste o discutie, nu intereseaza "interesele" apicultorului, se doreste o lege care sa controleze si amendeze.
4. Pentru ca nimic esential nu este in favoarea apicultorului de aia..ne opunem. Parca ar interesa pe cel care da directiile...

S a inceput cu niste pacalici care nu au stiut nici macar sa dea definitia unui trantor sau a apiculturii, la ce FINAL sa ne asteptam??
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde zip2006 » 14 Dec 2012, 01:32

Dlor stau si ma intreb citi apicultori citesc acest subiect ??? Sint sigur ca mult mai multi decit scriu si critica sau lauda noua lege apicola ce se vrea ,dar nu au curajul sa ia atitudine pro sau contra .Curaj fratilor ca nu va ia nimeni capul .Cu cit mai multi luam atitudine fata de unele aberatii din lege cei ce incropesc legea cred ca vor tine cont de ce vor majoritatea altfel inseamna ca urmaresc numai interesele unui grup restrins de apicultori (asociatii).Sint apicultori cu multe familii (200-500)care tac milc crezind ca le va rezolva altii problemele .Daca lasam lucrurile sa se rezolve de la sine o sa ne trezim in pastoral si nu numai ca dupa 300-400km facuti in forta si cu 2000-3000 lei cheltuieli mai primesti si o placinta de 1000-2000 lei pt nu stiu ce abatere de la directivele TOVARASILOR.CURAJ .
zip2006

Mesajde yrynel_clau » 14 Dec 2012, 11:51

Curaj tovarasi? Pai n-ati observat ca lumea e reticenta la sondaje ? A intrat frica in oameni. Cine vorbeste prea mult e luat imediat prin gheare. Si cum pe aici citeste multa lume e cam periculos.Totusi parerea mea, ca toata tevatura asta cu ,,legea apicultorilor" , cu PNA cu tot felu de afaficuri este plecata de la cine a impartit fondurile europene .Aici s-a facut ce-a mai mare magarie posibila.S-au dat fonduri la cine trebuia, dar mai mult la cine nu trebuia. Acu , cand si-au dat seama ca au facut gresala trebuie sa ia masuri si cine credeti ca pica cel mai rau? parerea mea ca tot palmasu pentru ca cel ce a luat fonduri si a lucrat doar cu acte si poze pe la alte stupine , etc ,ala cade in picioare(acolo sus cineva-l iubeste).O parte din vina o avem si noi cei ce am stiut ca ia fonduri si cei ce nu merita pentru ca am tacut malc (vezi capra vecinului). Acu o sa suferim. Asta e.Aproposs daca tot vor sa stranga bani din amenzi cati au dat banii napoi din cei ce n-au respectat proiectele cate amenzi s-au aplicat? cine a fost destituit?
Ivancu Ilie-Irinel ,, Doamne", ,,Doamne" nu doarme .
yrynel_clau

Mesajde ioanpuiu » 14 Dec 2012, 13:05

zip2006 scrie:Dlor stau si ma intreb citi apicultori citesc acest subiect ??? Sint sigur ca mult mai multi decit scriu si critica sau lauda noua lege apicola ... dar nu au curajul sa ia atitudine pro sau contra .

Nu cunosc definiţia violului dar dacă stai, se presupune că o faci de plăcere şi-atunci nu mai ai ce reclama.

CAPITOLUL I: Dispoziţii generale

Art. 1. Obiectul legii
Obiectul prezentei legi îl constituie crearea cadrului legal privind reglementarea activităţii apicole în scopul protejării albinelor, creşterii numărului şi producţiei familiilor de albine, al valorificării superioare a resurselor melifere şi a produselor apicole, stabilirea drepturilor şi obligaţiilor apicultorilor precum şi a sancţiunilor şi contravenţiilor.

Obiectul declarat al acestui proiect de lege este reglementarea activităţii apicole (într-un cadru legal)
Dacă acest proiect va deveni lege, va fi una ordinară, care nu va putea sub nici o formă să introducă restricţii la drepturile şi libertăţile individuale garantate prin legile organice şi drepturile constituţionale.
"Legea ordinară- este adoptată de Parlament pentru a reglementa domenii sociale de importanţă mai redusă pentru care nu este necesară adoptarea unei legi organice."
Trebuie să reţinem că "statul este ţinut să instituie şi să asigure cadrul legislativ necesar pentru exercitarea deplină a dreptului. "

Proiectul ăsta se intersectează în mod neispirat/nefericit cu
- Dreptul de proprietate privata
- Dreptul de asociere
- Libera iniţiativă
Cred că avem nevoie de cineva cu bună pregătire juridică care să ne ajute.
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde stupul » 14 Dec 2012, 15:08

Eu v-am scris ce trebuia facut, si inca nu este tarziu, cred ( de vazut in lege termenele si procedurile prealabile, cred ca e vorba de 6 luni care au cam trecut )! O cerere la instanta de judecata competenta, de contencios administrativ, pentru anularea HG privind crotalierea stupilor.Iar daca se vor incapatana sa scoata legea , atunci trebuie facute demersuri pentru neconstitutionalitatea acesteia.
Daca vreo asociatie apicola a facut actiune in contencios, sa ma contacteze sa ma inscriu in acea asociatie .
Acestea sunt singurele posibilitati legale, putem noi vorbi verzi si uscate pe aici!
stupul

Mesajde salcam » 14 Dec 2012, 16:30

Art. 2. Definiţii:
În înţelesul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele definiţii:
b) produse apicole - sunt produsele obţinute în familia de albine ca rezultat al activităţii lor, sub denumirea de miere de albine, polen, păstură, lăptişor de matcă, apilarnil, ceară, propolis, venin de albine;

Stiti ce inseamna asta?!

Legiferarea "mierii de albine". Se creeaza cadrul legal pentru ...marea productie...

ps.

sa nu mai vorbim de atacarea flagranta a limbii romane in extrasul de lege

nene Prutene rasucestete Dumnezeu sa te ierte
IERTATI
salcam

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA