Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: prevenirea "intrarii in friguri"

Mesajde Mircea_63 » 15 Dec 2012, 00:38

Daca bine inteleg, zici ca iti poti da seama de faptul ca are de gand sa intre in friguri din faptul ca s-a micsorat?

Bun, te ajuta la prevenirea intrarii in friguri cititul semnelor, informatia ca aceasta stare e pe aproape. Desi sunt semne suficiente faptul ca incepe sa scada ponta, ca scade activitatea, ca nu mai cresc faguri.
Totusi, intrebarea din topic este: Cum previi? Nu de alta, dar un stup intrat in friguri nu mai are nicio alta treaba. Nu cules, nu construit.
Tu ce faci ca sa previi aceasta stare stiind ca de fapt vrei populatie numeroasa, iar populatia numeroasa indeamna la "friguri"?

Sfatul tau, cum ca n-are rost sa mai dai "foite" la crescut...e foarte bun, numai ca nu vad la ce foloseste. Daca totusi pui foi la crescut, le pui degeaba. Eventual lipsa cresterii e un semn ca ceva nu e in regula.

Spune si tu mai pe larg cum e cu cutiuta!
Zici ca pot sa umple o magazie si apoi sa plece? Ale mele au intrat in greva odata cu frigurile.
Tocmai d-aia vreau sa evit asta. Altfel rup saptamanal botcile si le "roiesc" eu cand imi convine. Recunosc ca n-am prea priceput ce vrei sa ne spui.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde danielus71 » 15 Dec 2012, 03:29

mda,,, prevenire'' , e un cuvint usor de spus mai greu de facut.in primul rind ar trebuii sa citesti ,,semnele'';1 ar fii neconstruirea ramei de trimtor, daca se lucreaza cu ea,si mai ales ,,continuitatea'' depunerii lui.adevarul ca mutatul reginei sau punerea ei in cutiuta sint metode pe care le iei in momentul care ai ajuns prea tirziusi regina e ,,mica'',deci e pe cale sa-si ia zborul.ar fii multe de luat in considerare cum ar fii hrana de stimulare prea abundanta etc. Doar ochiul stuparului poate sa evalueze exact situatia din fiecare familie in parte.
danielus71

Mesajde jenica67 » 15 Dec 2012, 23:15

Cea mai simpla metoda de combatere a roitului, cand ai constata ca matca este mica, este sa roiesti familia. Pui un corp langa stupul respectiv, in el pui toate ramele si albina acoperitoare, mai putin rama pe care se gaseste matca si inca o rama cu puiet capacit (bineinteles fara nici o botca), comletezi in stupul initial corpul, cu rame cu foita, peste pui un podisor snelgrove, deschizi urdinisul in spate la acesta, si peste pui corpul in care ai pus restul de rame, dai un hranitor cu sirop, pui capacul si lasi in ramele introduse, doua botci mai frumoase. In corpul de deasupra o sa eclozeze o matca, care o sa se imperecheze si o sa ai o alta familie. In corpul de jos albinele o sa isi construiasca fagurii si matca batrana, o sa caute sa isi completeze rapid efectivul. Daca apare un cules, deschizi la podisor snelgrove intrarea de de subt din spate, o inchizi pe aia dedeasupra, si deschizi sus, o alta intrare laterala. Toate culegatoarele de sus cand pleaca, vor iesi lateral si se vor intoarce in corpul de jos, astfel ai facut jos o familie puternica si sus iti ramane un roi, care o sa aiba si ceva culegatoare care se reorienteaza cu noua intrare. Dupa cules, ori unesti cele doua familii, elininand matca batrana, ori le iernezi pe ambele in aceiasi cutie cu diafragma despartitoare, urmand ca la anul, sa ai deja o familie ajutatoare facuta.
jenica67

Mesajde jenica67 » 15 Dec 2012, 23:19

Dar mai simpla decat acesta metoda, este urmatoarea : iernezi familiile si nu roiesc pana la inceputul verii. :lol:
jenica67

Mesajde Mircea_63 » 15 Dec 2012, 23:55

Off Jenica! Eu vroiam sa-l "descos" pe Danielus... ;)
Un raspuns asemanator cu ce spui tu mai sus -multumesc- am dat si eu pe topicul "Cum sa fac sa am cat mai multa albina in stup" de la Hranirea ...

Danielus in schimb citise "o gramada de "pareri"" si dadea de inteles ca el are una si mai si...dar e enigmatic si speram sa ne spuna parerea lui mai pe larg. :shock:
Mircea_63

Mesajde danielus71 » 16 Dec 2012, 16:49

ptr. Mircea_63 nu vreau sa fiu ,,enigmatic'', dar nu este o,, metoda '' universal valabila sau cel putin nu cunosc eu una care aplicata in masura de 100%sa-ti dea siguranta ca familiile tale nu intra in roit.la mine -in Italia- salcimul infloreste pe la sf. lui Aprilie si cel mult 10 Mai,eu ,,calculez'' puterea familiei in functie de aceasta data si iau sau dau puiet in functie de asta.
danielus71

Mesajde Mircea_63 » 17 Dec 2012, 09:45

Da mai Daniele, numai ca la cum scrii...asa pari. Enigmatic! Impresia va fi ca ori nu stii, dar incerci sa faci impresie, ori stii, dar e mai greu cu exprimatul. Pe mine m-ai facut curios sa aflu care din astea doua. No offence!

Uite, am mai spus si pe alte topicuri, spun si aici: tot respectul pentru stilul de scris al lui Jenica. Omul asta ori zice ori nu zice!

Eu sunt in primul an. De citit am citit si fara falsa modestie spun ca nu trec randurile pe langa mine. TEORETIC stiu ce si cum cu "prevenirea frigurilor", dar deseori o informatie in plus nu stii de unde vine si nu strica.

Asadar, de la tine citire, micsorarea matcii semnalizeaza intrarea in friguri, inainte de a aparea botcile. E OK! Multumesc.
Ai pomenit de "cutiuta"! Care-i treaba cu cutiuta?
Mircea_63

Mesajde peterneamt » 17 Dec 2012, 10:11

Este simplu. Albinele unei familii ce se pregateste de roit, nu mai vor sa munceasca pentru a acumula rezerve de proteine in corpul gras la fel ca si in cazul pregatirii de iernat si nu mai hranesc matca suficient pentru ca aceasta sa intrerupa ponta si sa slabeasca pentru a fi apta de zbor. Daca albinele sunt obligate sa munceasca prin diferite metode ele isi diminueaza rezerva de proteine si fie nu mai roiesc fie roirea se transforma in schimbare linistita. ;)
peterneamt

Mesajde jenica67 » 17 Dec 2012, 11:58

Mircea_63, nu iti fa atatea probleme cu roirea, ca nu toate familiile sufera de boala asta. Mie pana acum, nu mi-a roit nici o familie (suspectez pe una ca a pierdut un roi, dar nu sunt sigur nici de aia). Dar cel mai sigur, daca vrei sa anticipezi, perioada de roire si daca ea va avea loc, fa-ti rost si citeste "Apicultura in Romania - 1986/09". Daca nu o ai, imi spui si ti-o trimit eu deseara, cand sunt acasa.
jenica67

Mesajde vlad » 17 Dec 2012, 18:51

si ce faci ca sa vezi daca iti intra in roit sau nu ? in fiecare saptamana cauti matcile si le masori cu sublerul ca sa vezi daca au slabit sau nu ? acum catva timp nea gica pusese pe forum niste pagini dint-o carte in care era specificat ca pragul de roire al unei familii este de 14 rame . este vb despre o familie care evolueaza normal . asa ca ... da-i de lucru permanent si n-o sa slabeasca
vlad

Mesajde danielus71 » 17 Dec 2012, 20:16

pai,mai Vlade, daca tre' umbli cu ,,sublerul'' dupa tine sa vezi daca a slabit regina ,ar fi mai bine sa-ti cauti alt ,,hobby'' ,ca daca o faci ca meserie...Sau ai prins un proiect de la C.E.si te crezi mare apicultor.si eu m-am crezut ,,meserias”,si am venit de la 30 de familii pe care le aveam in tara ,la 80-100/ zi ,si mi-or iesit fumurile din cap.tot da-ti din carti ,citeste aia ,citeste ailalta,dar numai cind iti bagi miinile in stupi inveti(mai ales daca ai si de la cine)
danielus71

Mesajde vlad » 17 Dec 2012, 23:07

danielus71 scrie:pai,mai Vlade, daca tre' umbli cu ,,sublerul'' dupa tine sa vezi daca a slabit regina ,ar fi mai bine sa-ti cauti alt ,,hobby'' ,ca daca o faci ca meserie...Sau ai prins un proiect de la C.E.si te crezi mare apicultor.si eu m-am crezut ,,meserias”,si am venit de la 30 de familii pe care le aveam in tara ,la 80-100/ zi ,si mi-or iesit fumurile din cap.tot da-ti din carti ,citeste aia ,citeste ailalta,dar numai cind iti bagi miinile in stupi inveti(mai ales daca ai si de la cine)

pai spune-ne si noua ce-ai invatat tu tinand mainile in stupi ! lumineaza-ne cu experienta ta de mare apicultor cu 100 / zi ceea ce inseamna 2400-3000 pe luna -in cazul in care umbli la fiecare macar o data / luna
treaba aceea cu sublerul a fost spusa la misto , dar se pare ca a fost prea subtil pentru tine si ca sa explic pe intelesul tau consider ca e gresita ideea sa urmaresti regina ca sa vezi daca a slabit si deci daca stupul e in pragul roirii .
si inca ceva .... meseriasu : stuparitul il fac intr-adevar ca hobby , am inceput cand nici nu se pomenea de proiecte , acum am si proiect C.E. si nu m-am dat niciodata ,, mare apicultor " pentru ca in fiecare zi inveti cate ceva care sa-ti usureze munca .
si inca ceva : tine minte ca ,, n-ai carte , n-ai parte " ( nici macar de ,, fumuri " )
vlad

Mesajde danielus71 » 18 Dec 2012, 14:46

pài mai Vlade ,eu am muncit ca sa invat si tu vrei para malaiata in gura lui natafleata.ce vrei sa te ,,invat ” apicultura online.daca-mi citesti am spus vre-o 2 „secrete” dar dupa cum mi-am dat seama NU ai ochi sa citesti si nici minte sa-ntelegi,deaia nu ma obosesc sa te luminez.
danielus71

Mesajde vlad » 18 Dec 2012, 16:35

danielus71 scrie:pài mai Vlade ,eu am muncit ca sa invat si tu vrei para malaiata in gura lui natafleata.ce vrei sa te ,,invat ” apicultura online.daca-mi citesti am spus vre-o 2 „secrete” dar dupa cum mi-am dat seama NU ai ochi sa citesti si nici minte sa-ntelegi,deaia nu ma obosesc sa te luminez.

Intr-adevar se vede ca ai muncit ca de atata munca n-ai mai avut timp sa inveti si sa scrii ; probabil ca te-ai apucat de ,, muncit " inca de la sapte ani si n-ai mai trecut si pe la scoala ( in doua randuri si jumatate scrise ai 10 ZECE greseli de ortografie si punctuatie ). Asa zisele tale ,, secrete " le stie orice apicultor care foloseste sau intentioneaza sa inceapa sa foloseasca rama oarba . Asa ca ....or fi fost secrete pentru tine in Italia , pentru noi , nu .
Si inca ceva : mai bine , atunci cand bagi mainile in aia 100 de stupi / zi acum iarna , baga si capul ca sa-ti iasa fumurile de mare apicultor de peste hotare
vlad

Mesajde Adi Hodis » 18 Dec 2012, 17:02

Cine mai scrie un cuvant de denigrare, o face pe propria raspundere.
Deocamdata avertisment
- Danielus71, pentru provocare ...
- Vlad, pentru replica.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde MIHALACHE » 18 Dec 2012, 20:25

Un stupar cu ceva experienta nu trebuie sa deschida stupul pentru as da seama de intentiile acestuia de-a roi.Nu mai aduce polen,nu mai culege miere activitate exterioara redusa,an stup multe botci cu oua , larve , capacite , fara interventie o roire sigura.SPATIU SUFICIENT RAME LA CLADIT CULES REGINI DE SELECTIE aceasta este calea.
MIHALACHE

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE