de foarte multe ori am impresia ca multi se apuca de apicultura dupa ce au vazut acest filmulet:
http://www.youtube.com/watch?v=_gXId2ziUvo
mi se intampla tot mai des sa fiu acostat de persoane care nu au nici un habar cu ce se "mananca" aceasta meserie, dar vor sa tina si ei pe langa casa lor sau a unui prieten 2-3 stupi. la un pahar de vin vor sa invete de la mine lucruri pe care eu le-am acumulat in 45 de ani (cu diferenta ca pentru mine asta a fost o pasiune de-o viata).
eu ia-am catalogat in 3 grupe:
- persoane care au bani si spun: "hai sa o fac si pe asta" si angajaza un om mai mult sau mai putin habarnist ca el, dar care are curajul sa ridice capacul unui stup;
- persoane fara prea multi bani care cred ca daca vecinul poate, el de ce n-ar putea;
- persoane care stiu sa ridice capacul unui stup si ii fraieresc pe cei din prima categorie.
asemanarea dintre ei este singura: ignoranta.
fara sa se documenteze temeinic se arunca intr-o activitate care la primul hop ii depaseste. rezultatul:
- pentru primii: stupi abandonati plini de boli, gaselnite si soareci pe unde nu te astepti (oricum pt ei a fost pierderea a putin maruntis);
- pentru a doua grupa o pierdere substantiala, care pe unii ii descurajeaza definitiv si fac "cadou" niste cutii infecte prietenilor, s-au le vad chilipir fraierilor, iar pe altii ii ambitioneaza si sunt in stare sa faca aceleasi prostii chiar si de 10 ori. (viata este asa de scurta si greseli sunt atat de multe de facut, incat nu are sens sa le repetam).
- ultima grupa este cea mai avantajata. ei au fost educati sa traiasca de azi pe maine. daca azi pierd un fraier, maine gasesc altul si asa le trece viata avand impresia ca i-a fraierit pe toti.
poate va intebati care sunt cei mai mari pierdanti dintre cei enumerati. ei bine nu sunt ei. pierzantii suntem noi, noi care ne trezim cu focare de infectie dincolo de gardul nostru si pe care nu avem dreptul sa-l amendam si sa-l eliminam.
multi dintre noi considera pe aici ca au inventat roata si se comporta ca la scoala general tinand mana astfel ca vecinul sa nu copieze dupa el. aici este gresala noastra cea mai mare. multi se bucura considerand ca au scapat de concurenta, fara a lua in calcul infectia care i-a ramas aproape de stupina.
eu am sprijinit intodeauna pe toti care mi-au solicitat sprijinul in ideea eliminarii acestor focare. dar exista un mare dar. acum cativa ani un nesimtit din bucuresti a adus pe un loc viran la 100 m de stupina mea 20 de familii pe care pur si simplu le-a abandonat acolo. doi ani nu am vazut pe nimeni ridicand un capac de stup. dupa doi ani, cand nu mai misca nici o albina acolo i-am cerut permisiunea nesimtitului de vecin sa deschid cativa stupi. era exact ce banuiam. rosatura de soareci pe fund si in rest tesatura de gaselnite de ziceai ca a tinut lana in acele cutii. norocul a fost ca au pierit de varooa, daca ar fi fost si ceva l.a. sigur as fi avut probleme.
aici este marea noastra problema.
mie nu mie frica de nici unul dintre voi care vrea sa ma "descoasa" (asta ma stimuleaza sa gandesc mai mult), imi este frica de ignoranti.