Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

cel mai mare daunator - ignoranta umana

Mesajde cristi x » 16 Dec 2012, 12:50

de foarte multe ori am impresia ca multi se apuca de apicultura dupa ce au vazut acest filmulet:
http://www.youtube.com/watch?v=_gXId2ziUvo
mi se intampla tot mai des sa fiu acostat de persoane care nu au nici un habar cu ce se "mananca" aceasta meserie, dar vor sa tina si ei pe langa casa lor sau a unui prieten 2-3 stupi. la un pahar de vin vor sa invete de la mine lucruri pe care eu le-am acumulat in 45 de ani (cu diferenta ca pentru mine asta a fost o pasiune de-o viata).
eu ia-am catalogat in 3 grupe:
- persoane care au bani si spun: "hai sa o fac si pe asta" si angajaza un om mai mult sau mai putin habarnist ca el, dar care are curajul sa ridice capacul unui stup;
- persoane fara prea multi bani care cred ca daca vecinul poate, el de ce n-ar putea;
- persoane care stiu sa ridice capacul unui stup si ii fraieresc pe cei din prima categorie.
asemanarea dintre ei este singura: ignoranta.
fara sa se documenteze temeinic se arunca intr-o activitate care la primul hop ii depaseste. rezultatul:
- pentru primii: stupi abandonati plini de boli, gaselnite si soareci pe unde nu te astepti (oricum pt ei a fost pierderea a putin maruntis);
- pentru a doua grupa o pierdere substantiala, care pe unii ii descurajeaza definitiv si fac "cadou" niste cutii infecte prietenilor, s-au le vad chilipir fraierilor, iar pe altii ii ambitioneaza si sunt in stare sa faca aceleasi prostii chiar si de 10 ori. (viata este asa de scurta si greseli sunt atat de multe de facut, incat nu are sens sa le repetam).
- ultima grupa este cea mai avantajata. ei au fost educati sa traiasca de azi pe maine. daca azi pierd un fraier, maine gasesc altul si asa le trece viata avand impresia ca i-a fraierit pe toti.
poate va intebati care sunt cei mai mari pierdanti dintre cei enumerati. ei bine nu sunt ei. pierzantii suntem noi, noi care ne trezim cu focare de infectie dincolo de gardul nostru si pe care nu avem dreptul sa-l amendam si sa-l eliminam.
multi dintre noi considera pe aici ca au inventat roata si se comporta ca la scoala general tinand mana astfel ca vecinul sa nu copieze dupa el. aici este gresala noastra cea mai mare. multi se bucura considerand ca au scapat de concurenta, fara a lua in calcul infectia care i-a ramas aproape de stupina.
eu am sprijinit intodeauna pe toti care mi-au solicitat sprijinul in ideea eliminarii acestor focare. dar exista un mare dar. acum cativa ani un nesimtit din bucuresti a adus pe un loc viran la 100 m de stupina mea 20 de familii pe care pur si simplu le-a abandonat acolo. doi ani nu am vazut pe nimeni ridicand un capac de stup. dupa doi ani, cand nu mai misca nici o albina acolo i-am cerut permisiunea nesimtitului de vecin sa deschid cativa stupi. era exact ce banuiam. rosatura de soareci pe fund si in rest tesatura de gaselnite de ziceai ca a tinut lana in acele cutii. norocul a fost ca au pierit de varooa, daca ar fi fost si ceva l.a. sigur as fi avut probleme.
aici este marea noastra problema.
mie nu mie frica de nici unul dintre voi care vrea sa ma "descoasa" (asta ma stimuleaza sa gandesc mai mult), imi este frica de ignoranti.
cristi x

Re: cel mai mare daunator - ignoranta umana

Mesajde peterneamt » 16 Dec 2012, 13:06

Ai dreptate si sunt de acord ca fiecare apicultor sa fie instruit si fiecare stupina sa fie verificata si autorizata sanitar- veterinar, dar trebuie avut grije, caci drumul spre iad este pavat cu intentii bune........si decit sa faci un lucru rau si prost, mai bine nu il faci deloc ! ;)
peterneamt

Mesajde cristi x » 16 Dec 2012, 13:19

peterneamt scrie:sa fie verificata si autorizata sanitar- veterinar

nu va jucati cu vorbele. politia sanitar veterinara abia asteapta sa-ti timita un habarnist la poarta (sau mai sigur sa te duci tu la usa lor) sa-ti dea o hartie si sa-ti ia cateva sute de lei.
cristi x

Mesajde neculai.luca » 16 Dec 2012, 19:56

cristi x scrie:mie nu mie frica de nici unul dintre voi care vrea sa ma "descoasa" (asta ma stimuleaza sa gandesc mai mult), imi este frica de ignoranti.

Bine-ai revenit cristi x !
Consider că și de astă dată pui în dezbatere o problemă de importanță deosebită.
Pentru că te declari dispus la ”descusut” eu te-aș ruga să ne spui tu cum vezi tratarea acestui mare dăunător :IGNORANȚA UMANĂ ?

Parcă te-a iritat răspunsul lui Peterneamț , dar crezi că e destul să spui ” asta n-ai voie să faci ” dacă nu-i arăți și ce pățește în caz că nu respectă regula?

Cu alte cuvinte , eu cred că de ignoranți ne putem apăra astfel:

1.Să punem LEGAL în aplicare principiul ” ORICINE ARE DREPTUL SĂ CREASCĂ ALBINE DAR ARE ȘI OBLIGAȚIA SĂ LE ÎNTREȚINĂ CORESPUNZĂTOR” (desigur, trebuie detaliat ce înseamnă ” corespunzător”), adică:

-vrei să te apuci să crești albine, atunci obligatoriu să-ți găsești un apicultor cu experiență atestată care să te îndrume și să gireze pentru tine ( eu chiar așa am început în 1988 !).
-când ajungi la, să zicem, 10 familii de albine, obligatoriu faci un curs SERIOS de apicultură și obții atestat.
-îți găsești și o asociație de profil unde te faci membru și vei fi informat permanent cu drepturile și obligațiile pe care le ai în calitate de crescător de albine.( sigur că te poți informa și pe net cu vârf și îndesat dar asta te va ajuta să te implici competent în corectarea legislației).

2.Dacă tot e în dezbatere proiectul de lege a apiculturii, să discutăm mai în detaliu cum se poate face o supraveghere sanitar veterinară a stupinelor eficientă și totodată prietenoasă.

-mă gândesc la completarea personalului din DSVSA-urile județene cu personal specializat pe albine
-comisii mixte formate din medic veterinar, reprezentant asociație, reprezentant primărie care să aibă dreptul să intre la constatări în orice stupină.( sunt multe aspecte de avut în vedere aici dar de aceea e dezbatere, să încecăm să ajungem la compromisuri rezonabile pentru toate părțile).

Dacă intrăm pe dezbateri de proiect la legea apiculturii, atunci ar fi bine să ne mutăm acolo.
bucură-te de ce ai, nu fi nefericit pentru ce nu ai !(dar nu fi leneş!)
neculai.luca

Mesajde valter » 16 Dec 2012, 20:31

Categoriile de apicultori din Romania cuprind o gama mult mai variata decat ceia ce ai incercat tu sa imbraci in acest post...acest lucru il las pentru dezbatere pentru miezul ''iernarii''.
Cert este ca eu am tinut la subsiuoara cativa ignoranti cu l\Loca din zona sau adusa din nord vestul tarii...toate acestea din prietenie si fara sa ridic capacul stupului pe care-l avea la cateva sute(uneori zeci )de metri de mine.
Ei au murit ca si stupari...eu sunt ''intocmit'' mai bine decat inainte...insa, ca si tine incerc sa mi-i apropii pe cei care ar putea fi eventuale victime ale ignorantei si sa- i pot ''controla'' si indruma...totul doar in idea ca eu sa nu declar falimentul.

PS. Deschiderea noastra( a celor mai vechi) ne va asigura neignorarea ignorantei lor.
ps 2. Trei ani de vecinatate cu loca(in cea mai crunta dezvoltare) m-a intarit in convingerea ca drumul meu este doar ''inainte''
ps3. Te salut cu drag cristi.
valter

Mesajde cristi x » 16 Dec 2012, 21:00

nu, aici nu vreau sa discut de legislatie si de masurile coercitive care ar putea fi folosite de o astfel de legislatie. starea stupinei mele nu o poate stabilii medicul veterinar care nu are curajul sa se apropie de stupina sau un birocrat de aiurea. aici doresc sa discut despre holocaustul apiculturii provocat de ignoranta umana.
daca exista o persoana care mi-a cerut sprijinul si i l-am refuzat il rog sa spuna.
din pacate multi carora le-am oferit sprijinul au inteles ca ma ofer sa vin eu sa le fac treaba. nu oferta mea este clara. cine doreste sa "fure" meseria vine langa mine cand sunt la lucru. eu imi fac treaba si nu pierd nimic daca explic ce fac sau raspund la intrebari.
eu asa inteleg sa lupt imptriva igorantei. poate nu ma credeti, dar de multe ori am stat si am citit pe aici cele scrise de "adversari" si de incepatori. faptul ca nu sunt de acord cu anumite postari si cateodata i-am mai "mistocarit" nu inseamna ca nu-i respect si nu am invatat destule lucruri de care nu auzisem.
aici va voi prezenta scurte intamplari cu ignoranti. din pacare aproape toate au un final cu un mare esec. dar inca nu am renuntat sa incerc sa schimb mentalitati umane.
as fi incantat daca ati face si voi acelas lucru si sa nu ajungem iarasi la dispute fara sens sau deviatii de la subiect.
cristi x

Mesajde Ioan Guist » 16 Dec 2012, 21:33

"aici va voi prezenta scurte intamplari cu ignoranti. din pacare aproape toate au un final cu un mare esec. dar inca nu am renuntat sa incerc sa schimb mentalitati umane."

Da-i bataie.
bine ai revenit sanatos.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde peterneamt » 16 Dec 2012, 22:06

Nu esti nici singur, nici singurul....lupta ! ;)
peterneamt

Mesajde jenica67 » 17 Dec 2012, 12:59

domnul cristi x, parerea mea este ca aveti intentii bune, ca apicultor, dar gresiti in cateva privinte ca persoana :
- pe cei care dumneavoastra ii impartiti in 3 grupe, nu o sa aiba dorinta sa invete nici o data.
- daca vreti sa vina cineva in control, aceia nu o vor face fizic, cum ati dori dumneavoastra, ci o sa va ia hartiile, caietul de stupina, sa va verifice daca, ati facut tratamentele si inregistrarile la stupina, ceea ce eu cred ca nici dumneavostra, nu le aveti completate la zi.
Din pacate societatea noastra, inca nu este asezata si nici nu stiu daca, o sa apucam sa o vedem noi asezata si exista o patura a populatiei, care incearca sa castige bani, fara sa faca prea multe, si incearca tot felul de variante. Oricum astia nu o sa munceasca nici o data prea mult, ca eu stiu ca cine munceste, nu are timp sa castige.
jenica67

Mesajde bio » 17 Dec 2012, 14:05

cristi x scrie:eu am sprijinit intodeauna pe toti care mi-au solicitat sprijinul in ideea eliminarii acestor focare. dar exista un mare dar. acum cativa ani un nesimtit din bucuresti a adus pe un loc viran la 100 m de stupina mea 20 de familii pe care pur si simplu le-a abandonat acolo. doi ani nu am vazut pe nimeni ridicand un capac de stup. dupa doi ani, cand nu mai misca nici o albina acolo i-am cerut permisiunea nesimtitului de vecin sa deschid cativa stupi. era exact ce banuiam. rosatura de soareci pe fund si in rest tesatura de gaselnite de ziceai ca a tinut lana in acele cutii. norocul a fost ca au pierit de varooa, daca ar fi fost si ceva l.a. sigur as fi avut probleme.
aici este marea noastra problema.
...... imi este frica de ignoranti.

Cristi, vecinul tau se pare ca si-a cumparat acei stupi cu FONDURI nerambursabile.. De aceea, il doare in sula ca sunt bani NEMUNCITI de el si nici nu raspunde ce s-a intimplat cu banii luati, se pare dupa numarul de stupi, pe masura 141. Si-a luat partea din Fonduri si cred ca este un [b"]stupar mai de succes" [/b]decit esti tu care muncesti efectiv in stupina.

.... i-a sa fi cumparat cu banii lui munciti acei stupi sau chiar si cu bani din FONDURI, dar sa fi fost OBLIGAT ca dupa citiva ani sa prezinte la control ce a facut cu acei bani si daca a dat buleala sa-i dea inapoi altfel, s-ar fi tinut de apicultura vecinul tau si multi foarte multi altii care si-au luat stupi numai pentru "sedinte foto"...

..
bio

Mesajde peterneamt » 17 Dec 2012, 14:19

Din pacate peste tot in lumea civilizata nu realitatea conteaza, ci hirtiile ( documentele justificative ) si de aici pleaca atit nedreptatea facuta omului cinstit, cit si posibilitatea de furt a celui certat cu legea.....si de acea doresc ca legea viitoare sa nu ingradeasca drepturile apicultorilor care sunt de fapt apostoli ai lumii vi pentru ca prin activitatea lor de a creste si a proteja albinele ( care sunt la baza ecosistemelor terestre ) protejeaza insasi viata pe tera.
Ajutind apicultorii = ajutam albinele = mentinem biotopurile, deci viata. Asta as vrea sa inteleaga cei ce ne conduc destinele. ;)
Albinele nu polueaza si nu consuma resurse naturale in schimb produc resurse de hrana necesare atit omului cit si celorlalte vietuitoare si nu degeaba zicea Einstein ce zicea.
peterneamt

Mesajde cristi x » 17 Dec 2012, 20:18

in '04 am cunoscut o persoana din prima categorie. avea o asociatie agricola de cca 3000 ha si printre altele 80 fam de albine. fiind habarnist angaja diverse persoane sa le administreze. intamplarea facuse ca accea persoana sa fie chiar ajutorul meu de cu un an inainte (care ajunsese sa aibe renumele de apicultor cu experienta). m-am trezit cu el la poarta sa-mi propuna sa merg cu stupii mei (cca 60 la accea vreme) la 400ha de f.soarelui undeva la 20km. mi-a oferit si mijlocul de transport.
dupa o saptamana de stat alaturi de stupii sai, "administratorul" m-a rugat sa ma uit intr-un stup ca i se parea ceva suspect. era intradevar ceva f suspect, multa l.a.
stupina lui era infectata in proportie de 10%. am mers si i-am spus si l-am sfatuit sa-i separe si sa-i bage sub tratament.
continuarea a fost ca eu mi-am retras stupii in prima noapte, iar el a adus un pretenar de la bucuresti care mi-a infirmat diagnosticul si nu a mai facut nimic.
am scapat la mustata de o infectie cu l.a., iar el a ramas in primavara urmatoare cu 40 fam.
cristi x

Mesajde teinegru64 » 17 Dec 2012, 21:07

Ceva e putred . La doua ...trei postari vorbiti de L.a.Cineva ...poate va incerca sa se foloseasca de aceste afirmatii.Un buletin de analiza ar avea oarecare credibilitate.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Ioan Guist » 17 Dec 2012, 22:12

Dupa ce am vazut cu ochii mei niste rame, trei buletine de analiza nu-mi mai spun nimic.
Buletinele de analiza sunt bune pana vad cu ochii.dup'aia sunt bune de agatat in cuiul de la usa din spatele curtii.
De asemenea sunt bune pentru cei ce nu au inca siguranta pe ceea ce vad.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde akmm » 15 Ian 2013, 09:35

,,Failure to feed livestock that is approaching starvation is an indication of the worst sort of ignorance and lack of competence. In advanced societies, starving livestock is illegal, and even criminal.

For some reason, bees seem to be an exception and many incompetent beekeepers promote various abuses of honey bees. Maintaining inadequate reserves in hives is one of the most widespread abuses and the cause of a great deal of colony loss and disease.''
Malcolm Sanford’s Apis Newsletter
O descriere a ignorantei umane.Rog un coleg sa traduca.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde Dila Daniel » 15 Ian 2013, 09:39

,, Nerespectarea la hrana animalelor, care se apropie de foame este o indicație de cel mai rău tip de ignoranță și lipsa de competență. În societățile avansate, mor de foame animalelor este ilegală, și chiar penale.

Din anumite motive, albinele par a fi o excepție și mulți apicultori incompetenți promova diverse abuzuri de albine melifere. Menținerea rezervelor necorespunzătoare în stupi este una dintre cele mai răspândite și abuzuri, cauza de pierderi si boli a unui numar mare de colonii.''
Malcolm Sanford Apis Newsletter

asta cu google translator...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Următorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE