Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Vreau parere de la cineva cu experienta

Mesajde Hropaciov » 17 Dec 2012, 20:01

Anul viitor(2013), ma bate gandul sa incerc sa fac pastoral cu 15-20 de stupi in judetul meu(transport la maxim 20 km).Am o dacie papuc cu doua locuri si o remorca.Datorita faptului ca nu am suficient timp datorita serviciului,vreau sa particip la 3 culesuri-1 de rapita,1 de salcam si 1 de floarea soarelui.La fiecare cules vreau sa tin stupii aprox. 7 zile.Estimez o productie de 20 kg/familie/cules. Vreau o parere daca ceea ce mi-am propus este cat de cat rentabil. :?: :?: :?: :?:
Hropaciov

Re: Vreau parere de la cineva cu experienta

Mesajde B-father » 17 Dec 2012, 20:03

dupa estimarile dvs e foarte rentabil
B-father

Mesajde Dragos2006 » 17 Dec 2012, 20:13

Daca iti vei mentine efectivul de familii si vei obtine 5 kg. miere marfa pe colonie vei obtine un succes.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde lucky5strike » 17 Dec 2012, 20:29

Hropaciov scrie:Anul viitor(2013), ma bate gandul sa incerc sa fac pastoral cu 15-20 de stupi in judetul meu(transport la maxim 20 km).Am o dacie papuc cu doua locuri si o remorca.Datorita faptului ca nu am suficient timp datorita serviciului,vreau sa particip la 3 culesuri-1 de rapita,1 de salcam si 1 de floarea soarelui.La fiecare cules vreau sa tin stupii aprox. 7 zile.Estimez o productie de 20 kg/familie/cules. Vreau o parere daca ceea ce mi-am propus este cat de cat rentabil. :?: :?: :?: :?:

La nr. asta, o sa ai castig in experienta apicola si in vazut locuri noi.

In rest, rentabil economic... depinde ce pretentii ai tu... Dupa mine, daca e sa calculam pe pret de en gros la miere, cu siguranta nu-i rentabil.

Costurile sunt timp, manopera, paza, rulaj auto, etc. etc.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde paul » 17 Dec 2012, 20:46

Hropaciov ... iesi mult mai bine cu ei "plimbati" decat pe stationar !!! Economic vorbind ... Mierea o vinzi cu borcanul si o sa vezi ca se merita !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde pescaru » 17 Dec 2012, 20:54

Estimarile tale sant facute dupa calculele celor de la fonduri cu aprox. 1370 euro intro luna :lol: iar cel care tia propus este un cascat in necunostinta de cauza :mrgreen: studiaza si apoi investeste ,asta daca ai curaj de riscuri .
pescaru

Mesajde paul » 17 Dec 2012, 21:06

pescaru scrie:Estimarile tale sant facute dupa calculele celor de la fonduri cu aprox. 1370 euro intro luna :lol: iar cel care tia propus este un cascat in necunostinta de cauza :mrgreen: studiaza si apoi investeste ,asta daca ai curaj de riscuri .

Pareri si ... pareri ! :oops:
Hropaciov , o medie de 20 kg/familie/cules , nu este ceva nerealizabil dar ... trebuie sa te intrebuintezi putin ... Depinde si de conditiile climatice . Depinde de puterea familiilor ... Depinde de cum vei gestiona roitul . Depinde de inspiratia ta in a alege locurile de pastoral .
Sfatul meu este sa-i dai ... forja !!! Si 50 de kg daca scoti media per familie in 3 culesuri si e ... OK !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde pescaru » 17 Dec 2012, 21:29

Cand vad ca baiatul asta ,colegul nostru pleaca cu 15 -20 de stupi in pastoral la x km si habar nu are de costurile aferente plecarii incluzand costuri,rame tratamente sarma ACA siropuri faguri , si stupi lesinati ,poate nu stim exact dar am vazut multi cu stupi multi ca numar la salcam cu cu 6-8 rame de albine care se vaitau ca nu baga ,pai cu ce , si in cazul in care e anul bun abia isi revin sau ajung la salcam 2 familii de productie , si mai vrem productie in primii ani ,nici vorba , acum vorbim sa vorbim sau sa fim obiectivi ,in pastoral scoti profit de la 50 stupi in sus ,dar stupi , in rest doar discutii .
pescaru

Mesajde Hropaciov » 17 Dec 2012, 21:33

Multumesc pentru raspunsuri,oricum o sa incerc, nu am prea multe de pierdut-poate ceva timp si ceva bani cu carburantul de transport.Daca i-as tine acasa poate as avea mai mult de pierdut.Poate nici chiar hrana pentru anul urmator nu o scot.
Hropaciov

Mesajde pescaru » 17 Dec 2012, 21:36

iar in alta ordine de idei daca nu pleci cu stupii de pe vatra la un alt cules inaintea celui care este in apropierea ta ,stupii nu se dezvolta orcat iai stimula , in special in primavara , este o dezvoltare a stupului din diferenta de zona a fiecarui stupar, avantaj major o au cei din sudul tarii .
pescaru

Mesajde Hropaciov » 17 Dec 2012, 21:39

Da?Eu ii am in sud,in TR.
Hropaciov

Mesajde Gudas Valentin » 17 Dec 2012, 22:52

Hropaciov. Sa ma duc? Se poate sa pierd ! Daca nu merg pierd sigur! Cam asa ai pus problema tu :lol:
De ce ne mai intrebi? daca ai raspuns singur :idea:

Valy ;)
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011
Gudas Valentin

Mesajde Ioan Guist » 17 Dec 2012, 23:10

Colegule Hropaciov
Te salut.
Ai stupi? De cand? Sau trebuie sa -i cumperi in primavara?
Functie de raspunsuri se poate da un sfat.

Teoretic daca ai 20 (asa am inteles) pleci cu 15 in pastoral.Cei 5 de la care cedezi puiet si albina catre cei 15,raman pe vatra la refacere.Dupa salcam ii imparti si faci din 5 inca 5.Total 10.Cand vi de la floare, ajuti pe cei de acasa cu o rama de puiet si una de mancare.
Daca pleci cu stupii buni la rapita , faci treaba pana la floare.Lipeste si tu urechea de un apicultor cu multi stupi.Cara tu bagajele si fa drumuri de masina mica, participa la cheltuieli si o sa fie mai bine.In camp e bine sa fim echipa.

Succes.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde rocco76 » 18 Dec 2012, 00:15

teoretic se poate dar practic NU pt ca in general noi incepatorii nu avem stupi prea puternici
la rapita care perioada de inflorire este de 2-3 saptamani si destul timp urat tu vrei sa stai 7 zile si sa ai 3 kg la zi media eu zic ca nu se poate
la un singur salcam 20 de kg e cam greu dar.....
la fs se poate
dar cum nu ai multi km de facut trebuie sa te duci ca daca-i tii acasa cheltuiesti mai mult probabil
te salut
rocco76

Mesajde Dila Daniel » 18 Dec 2012, 01:50

Hropaciov scrie:Anul viitor(2013), ma bate gandul sa incerc sa fac pastoral cu 15-20 de stupi in judetul meu(transport la maxim 20 km).Am o dacie papuc cu doua locuri si o remorca.Datorita faptului ca nu am suficient timp datorita serviciului,vreau sa particip la 3 culesuri-1 de rapita,1 de salcam si 1 de floarea soarelui.La fiecare cules vreau sa tin stupii aprox. 7 zile.Estimez o productie de 20 kg/familie/cules. Vreau o parere daca ceea ce mi-am propus este cat de cat rentabil. :?: :?: :?: :?:

1.Zici 15-20 stupi...Nu este totuna 15 cu 20.Mergi pe maxim cati poti duce de cules la un transport.
2.Zici 3 culesuri,dar nu esti sigur daca le prinzi pe toate.In sensul de secretie de nectar.Si rapita si salcam cu 20kg/fam...nu cred sa ai sanse.Nu spun din rautate sau invidie.
3.Rentabil este atata timp cat scoti pe vanzarea mierii mai mult decat ai cheltuit+munca si timpul tau.TU esti singurul care vei sti asta.

Mai pe scurt.Realitatea in teren nu este ca cea din carti.Valorile date de tine sunt greu si rar de obtinut chiar de stupari cu experientza in pastoral.(la rapitza si salcam).
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Hropaciov » 18 Dec 2012, 09:15

Cineva m-a intrebat mai sus de cand am stupii.Stupii ii am de mult din 1992(m-am apucat de apicultura la 14 ani), deci ceva experienta am, insa nu am vrut sa-i inmultesc foarte mult datorita jobului.M-am ocupat de ei doar in week-enduri(3-4 zile pe luna) iar partea de pregatire, curatire, etc in special iarna,intre sarbatori etc.Oricum, pentru mine apicultura e un hobby ca si pentru altii pecuitul sau vanatoarea etc.
Hropaciov

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE