Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Folositi polen de arin si alun in hranirea suplimentara?

Mesajde delorin I » 20 Dec 2012, 22:48

Salut! Tocmai am terminat cartea Iernarea familiilor de albine de Ion MIloiu! La calendarul iernarii apare scris acolo pentru luna martie colectarea de polen de arin si alun! Dat fiind faptul ca este a doua oara cand intalnesc acest aspect- destul de expediat de unii autori sau ciar netratat ce recomandati? Obisnuiti sa faceti asta? Rupeti crengile acestor copaci? Sau pur si simplu le scuturati? Cum administrati polenul?

Ce am vazut interesant e ca sunt mai multe specii de copaci care deja in aceasta perioada au flori , probabil nu si polen! O fi bun polenul de la arborele de fier? Este unul din arborii ce infloreste foarte timpuriu.
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Re: Folositi polen de arin si alun in hranirea suplimentara?

Mesajde peterneamt » 20 Dec 2012, 22:54

Nu. ;)
peterneamt

Mesajde trantor » 21 Dec 2012, 14:22

Saptamana trecuta la o iesire in padure aratam unui coleg ciucurii de alun, care fiind verzi contrastau foarte tare cu albul zapezii. Mi-a spus ca sunt foarte cautati de caprioare pana prin martie cand devin "toxici"; cand daca ar mai fi consumati ar produce avortul spontan la femele.
Acum albinele nu au ce avorta, le-o face bine sau rau, nu stiu, dar pot sa spun cu tarie ca alunii ( am unul rosu si unul alb chiar intre stupi) nu prea sunt cautati in primavara cand apare polenul.
....
trantor

Mesajde ves.lucian.zabrani » 21 Dec 2012, 16:02

nu stiu ce sa zic !!! eu am vazut primavara in alunul inflorit un spectacol in adevaratul sens al cuvantului facut de albine !!! mai asteptam si parerea altora !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde vslsilviu » 21 Dec 2012, 16:30

Din imaginea de mai jos se poate observa calitatea diferitelor tipuri de polen. Cred ca depinde de ceea ce exista pe langa alun/arin... daca nu gasesc altceva... probabil este varianta ideala.

Personal am optat pentru porumb.
Fişiere ataşate
polen.JPG
vslsilviu

Mesajde delorin I » 21 Dec 2012, 17:40

Deja am vazut 2 carti in care se recomanda folosirea polenului de alun si arin! Chiar nu foloseste nimeni? Sau e secret? :) IN prima carte citita se spune sa se scuture florile de alun iar polenul sa fie ADUS ALBINELOR...O FI EXISTAND DEJA POLEN LA FLORI IN DECEMBRIE? saU ABIA PRIN FEBRUARIE MARTIE? pOATE E VREMEA SA CUTAM SI IN LIMBI STRAINE ...DESI EU UNUL NU CRED CA CEI CARE AU SCRIS IN CELEL 2 CARTI DE APICULTURA ROMANEASCA ....AU FACUT-O DIN FANTEZII! DACA MAI ADAUGAM SI CARTILE DESPRE PLANTE MELIFERE...SI ACOLO ALUNUL ACUPA IN TOATE CATE O POZITIE! inTREBAREA ESTE...CINE SI CUM IL FOLOSESTE? DACA AR FI CALD IN ACEASTA PERIAODA CREDETI CA ALBINELE IN AFARA DE ZBOR DE INTRETINERE AR PUTEA ADUNA CHIAR SI POLEN DE LA ALUN? ORI SI ALINUL ARE ARBORI MASCULI SI ARBORI FEMELA?

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde jenica67 » 21 Dec 2012, 21:14

Florile ce le vezi acum, sunt masculine, ele se formeaza toamna si se deschid numai primavara inainte de infrunzire. Florile feminine sunt inchise in muguri si primavara timpuriu, ies stigmate de culoarea rosiu purpuriu. Inflorirea, are loc in februarie-martie.
jenica67

Mesajde proapis13 » 21 Dec 2012, 21:40

Mai vin cu o completare in cele scrise de Jenica,atat arinul cat si cornul si alunul mai au si asazisele infloriri false
Cum prima data infloreste alunul si dupa aceea arinul sau si amandoua in acelasi timp si asta depinde de clima zonei in care se afla - la mine si in zona carasului le-am vazut inflorite pe amandoua cind am fost anul acesta la Tirgul de la Faget - se poate considera ca sunt folosite in hranirea suplimentara :!: OK pina aici
Dar,atunci cind vine si o carte si recomanda folosirea polenului de alun in hranirea de iarna o face pe baza unor studii si propune asta
NU am auzit/vazut si nu cred sa existe vreun coleg forumist sa culeaga polenul de arin si alun si sa-l depoziteze/usuce in vederea folosirii in iarna.Cartie din care e copiata informatia sunt vechi si asa era recomandarea atunci
De ce nu incercati sa adunati polen de rapita,sa-l conditionati la lada frigorifica si sa-l dati in turte in februarie dupa un zbor sanatos??
Sau un polen de salcie capreasca deoarece si ala este la fel de bun??
Hai sa fim seriosi cu colectarea polenului de porumb;s-a incercat ceva pe timpuri la cooperativele de productie insa s-au lasat pagubasi
Nici-una dintre cele doua metode NU este economica.ma refer la polenul de alun/arin si la cel de porumb
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde delorin I » 21 Dec 2012, 22:03

Deci toata povestea este legata de relativ invechirea unor informatii din aceste carti! Si totusi...discutia din acele carti nu se referea la polen conservat peste iarna...ci la folosirea acestor copaci ca furnizori timpurii de polen - in verde si nu uscat! Cat despre polenul de rapita-... pentru cine il are:) ...
Sa fie vorba oare totusi de vreo practica batraneasca de stimulare a ouarii timpurii a matcii?

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde vslsilviu » 21 Dec 2012, 22:04

Cand o sa le las pe ele sa adune ... nu o sa ma mai intreb ce fel de polen vor; in situatia mea... pentru ca nu am avut nevoie de zeci de kg de polen... a fost usor si placut sa adun impreuna cu ele polen de porumb (intotdeauna alegeau pe cele mai bogate in polen).
E adevarat ca trebuie adunat dimineata pana pe la ora 10 (maxim 11), apoi nu se mai scutura nimic. Am mai observat ca depinde si de soiul de porumb din care incerci sa culegi. Nu am spus ca recomand, ca mi se pare CEL MAI CEL, pentru mine a fost varianta aleasa (si poate singura disponibila).
Poate tine si de satisfactia aceea ca ai strans tu... 1-2 kg de polen, gandindu-te la momentul din primavara in care vor "culege" de pe ziar polenul pe care tu l-ai strans in vara.
Imi cer scuze ca vad astfel aceasta problema, pentru mine partea ECONOMICA... nu este atat de evidenta in acest moment, mai mult ma gandesc ce pot sa fac ca sa le fie bine, ca la primavara sa pot sta iarasi intre urdinise si sa ma linistesc in timp ce ele isi vad de lucru.
vslsilviu

Mesajde delorin I » 21 Dec 2012, 22:53

Din ce stiu eu- din citite adica ...polenul de porumb..din care si ale mele au adunat...ca le am tinut in mijlocul lanului...:) nu este chiar cel mai potrivit din punct de vedere proteic si este cam sarac!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde proapis13 » 21 Dec 2012, 23:13

Citisem undeva despre cat de periculosi sunt fungii produsi de porumb in anumite perioade ale anului in functie de umiditate si alea-alea
Am publicat parca in vechiul forum sau am facut trimitere la articole
Am in biblioteca pe undeva o carte despre diferiti fungi si raspindirea lor in arealul nostru
La data publicarii cartii - prin anii 80' - se stia despre existenta a 25000 periculosi;azi sunt peste 100 000 clasificati ca potentiali periculosi
De-aia vin si mai scriu inca o data ca NU sunt de acord cu polenul de porumb
Alta e insa calimera cind mergi la floare si ele prefera lanul de porumb pt polen;
polenul ala e bun pentru ele iar cel de floare e mai bun pentru consumul uman :!:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR