Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

miere acra

Mesajde luciancarasanu » 20 Dec 2012, 21:29

cum stim ca so acrit mierea/?
luciancarasanu

Re: miere acra

Mesajde Adi Hodis » 20 Dec 2012, 21:38

Pai daca s-a acrit, inseamna ca e acra ... nu amara. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde luciancarasanu » 20 Dec 2012, 21:40

Adi Hodis scrie:Pai daca s-a acrit, inseamna ca e acra ... nu amara. :)

corect
dar dk e cristalizata se poate acri?
luciancarasanu

Mesajde peterneamt » 20 Dec 2012, 22:02

O mirosim si daca miroase a otet o fierbem si la toamna o folosim la tuica ( palinca horinca rachiu etc ), iar anul urmator avem grije sa nu mai repetam gresala.
ps. de obicei fermentatia mierii are loc la suprafata acesteia, unde datorita faptului ca mierea este hidrofoba umiditatea se mareste la peste 20% si permite dezvoltarea bacteriilor datorita scaderii presiunii osmotice. Daca mierea a fost maturata cu siguranta ca dupa stratul cu miere fermentata este miere buna. In miere se gasesc levuri (drojdii ) in stare latenta, care, daca creste umiditatea se activeaza si metabolizeaza glucidele fermentescibile in alcool + CO2 + caldura. Apoi intervin bacteriile acetice si transforma o molecula de alcool in 2 de otet. Si lucrurile continua cu alte fermentatii......... ;)
Si daca a cristalizat, mierea poate fermenta. ;)
peterneamt

Mesajde augustin » 20 Dec 2012, 22:32

luciancarasanu scrie:
Adi Hodis scrie:Pai daca s-a acrit, inseamna ca e acra ... nu amara. :)

corect
dar dk e cristalizata se poate acri?

Din cate ma duce pe mine capu', daca cristalizeaza nu se acreste.
Dar poate gresesc, ca nu mai e decat 2 ore jumate pana se sfarseste lumea si m-am jurat ca treaba asta n-o sa ma prinda treaz!
Daca m-o durea capu' maine... ai dracu mayasi cine-i mai crede. O sa sustin sus si tare ca desenele de la Nazca sunt desene pe asfalt de intai iunie!
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde augustin » 20 Dec 2012, 22:34

Glumesc!
Tot ce-mi doresc e ca anu'care vine sa fiu mai bun!
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde Mircea_63 » 20 Dec 2012, 22:45

peterneamt scrie: Apoi intervin bacteriile acetice si transforma o molecula de alcool in 2 de otet.

CH3-CH2-OH + O2------>CH3-COOH + H2O
alcool -------> acid acetic (otet) + apa

O molecula de alcool in una de otet! Cica la drojdie ii mai zice si maia. O fi avand legatura cu Maya-si? :lol:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde aliuta2000 » 21 Dec 2012, 18:59

Mircea_63 scrie:
peterneamt scrie: Apoi intervin bacteriile acetice si transforma o molecula de alcool in 2 de otet.

O molecula de alcool in una de otet! Cica la drojdie ii mai zice si maia. O fi avand legatura cu Maya-si? :lol:

ca azi tot e 21 !! cine stie ... inca n-a trecut :lol: :lol: :lol:
depozitata incorect , sau recoltata nematurata cum trebuie .
Mierea cristalizata e miere cristalizata ...Imi aduc aminte ca am avut in pivnita miere cristalizata aprox 5 ani de la cineva in 2 bodoane de 50l (atunci nu aveam albine )
A.D.
aliuta2000

Mesajde peterneamt » 21 Dec 2012, 19:32

Mircea_63 scrie:

Corect si ma bucur ca nu scriu unor analfabeti .
ps. sunt inginer ( chimia alimentara) si timp de 2 ani am fost inginer la o fabrica de bauturi alcoolice pentru ca apoi sa devin profesor ...... iar acum sunt doar apicultor si unul bucuros ca am am cistigat pariul cu sotia (profesoara de fizica+ chimie +educatie tehnologica+ fosta directoare ) care sustinea ca pierd timpul pe net cu..... dar acum duce ea gunoiul. :lol:
Mierea cu umiditate > 20 % fermenteaza sau mierea depozitata ne etans . Dar cred ca deja ma repet. ;)
peterneamt

Mesajde elena » 23 Ian 2013, 17:59

Marturisesc,este prima data cand citesc undeva ca mierea se poate acri dar asta nu inseamna ca asa ceva nu-i adevarat!
Vreau totusi sa va spun ca am in casa mierea recoltata in vara lui 2010 cu care Gica a luat premiul I la Campina in 2011!Este miere de mana si pana duminica 13 ian.2013 n-am deschis borcanul! Atunci am aratat-o prietenilor care au venit sa-i aprinda o lumanare si sa-i puna o floare! Azi cand am citit postarea am si gustat-o.Este asa cum a fost (dulce si foarte aromata)n-a cristalizat si o voi pastra pana....asa cum a zis Gica "mamane la asta nu punem mana sa vedem cat va sta".
elena

Mesajde Dinca Catinel » 23 Iul 2013, 16:51

Va salut.
Am scos de vreo 3 saptamani 17 kg de miere. Din ce am vazut ca ar fi cules doamnele,mierea ar fi din tei, salcam si zmeura.
Am lasat-o intr-o oala emailata o saptamana, pe balcon (ferita de soare). Cand am gustat-o dupa o saptamana avea un gust interesant, deosebit de recolta din mai. E intepator, o simt mai tare cand inghit si imi strunge putin obrajii :D . Tot citind despre miere fermentata m-a pus pe ganduri. Oricum, mierea pare perfect consumabila, nu are nicio spuma deasupra (e in borcane acum, de vreo 2 saptamani) dar gustul acela 'interesant' ramane. Fiind doar in al doilea an de apicultura, nu stiu ce inseamna exact mierea fermentata, cum arata, ce gust are, se schimba cuoarea etc. Un batran mi-a spus ca de la tei poate e mai intepatoare (nu a gustat-o). Va rog putin ajutor va rog. Treaba e ca am si prins parca frica sa mai centrifughez, mi-e sa nu fac un blocaj sa nu stiu ce sa fac cu mierea dupa ce o scot din centrifuga :shock:
Dinca Catinel

Mesajde Closcutz » 23 Iul 2013, 20:02

Problema se pune atunci cand pe domnul apicultor il mananca mainile si extrage miere insuficient maturata...sau mai pe inteles necapacita. Capaceala e sigiliul de ceara ce-l pun albinele cand mierii i-a scazut umiditatea spre 17,5%. Mierea provine din nectar, daca atunci cand tii rama cu una din fete paralel cu solul sau stupul si curg picaturi inseamna ca nu-i bine sa extragi pt ca ala e nectar nu miere. daca extragi stai cu frica in san ca poate sa fermenteze ceea ce e un dezastru mai ales atunci cand ai o cantitate mare. Din mierea fermentata nu poti sa mai faci decat tuica sau rachiu.
Closcutz

Mesajde costi_vic_ro » 23 Iul 2013, 22:09

Closcutz scrie:Problema se pune atunci cand pe domnul apicultor il mananca mainile si extrage miere insuficient maturata...sau mai pe inteles necapacita. Capaceala e sigiliul de ceara ce-l pun albinele cand mierii i-a scazut umiditatea spre 17,5%. Mierea provine din nectar, daca atunci cand tii rama cu una din fete paralel cu solul sau stupul si curg picaturi inseamna ca nu-i bine sa extragi pt ca ala e nectar nu miere. daca extragi stai cu frica in san ca poate sa fermenteze ceea ce e un dezastru mai ales atunci cand ai o cantitate mare. Din mierea fermentata nu poti sa mai faci decat tuica sau rachiu.

Sal.sa stii ca nu intotdeauna pe apicultor il mananca manutele.mai sunt si cazuri,ca de ex.eu care fiind in primul an de stuparit,nu am avut rame cladite la culesul de salcam si tei .si,din pacate,am extras si miere necapacita(in cuib matca ouase si 3 oua in celula).cu respect
costi_vic_ro

Mesajde Florin Dobre » 23 Iul 2013, 22:29

Exact acelasi lucru l-am patimit anul trecut la floarea soarelui. Nexam rame...a trebuit sa extrag de nevoie, sa fac loc. Am stat cu morcovelul ca se acreste mierea...tifon pe butoi, ochii pe ea ca pe butelie. Anul asta am cazut in extrema cealalta...nu am extras pana nu am vazut capaceala. 80% din miere a fost capacita blana.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Dinca Catinel » 23 Iul 2013, 22:57

Closcutz scrie:Problema se pune atunci cand pe domnul apicultor il mananca mainile si extrage miere insuficient maturata...sau mai pe inteles necapacita. Capaceala e sigiliul de ceara ce-l pun albinele cand mierii i-a scazut umiditatea spre 17,5%. Mierea provine din nectar, daca atunci cand tii rama cu una din fete paralel cu solul sau stupul si curg picaturi inseamna ca nu-i bine sa extragi pt ca ala e nectar nu miere. daca extragi stai cu frica in san ca poate sa fermenteze ceea ce e un dezastru mai ales atunci cand ai o cantitate mare. Din mierea fermentata nu poti sa mai faci decat tuica sau rachiu.

Cu tot respectul, nu am spus ca mierea a fost necapacita. grija mea e ca nu am tinut-o corect dupa extragere.
legat de partea ingrosata din postul dvs: uitati aici ma pierdeti pe mine, voi, cei cu exeperienta. aveti 15 idei pe cm patrat care se ciocnesc bine de tot cap in cap. deci cum facem? o iau cand e capacita 100% sau cand nu mai curge? e logic ca daca e capacita nu curge. cum spuneam, sunt in al doilea an si accept orice sfat, altfel nu intrebam ci ma laudam (nu ca as avea cu ce). Acum am desfacut borcanele, le-am inchis intr-o camera si am pus un dezumidificator semiprofesional sa o 'rezolve'. acum nu stiu cata umiditate are mierea. un aparat am vazut ca ar fi 400 lei.
Dinca Catinel

Mesajde B.K » 24 Iul 2013, 00:32

peterneamt scrie:
Mircea_63 scrie:

Corect si ma bucur ca nu scriu unor analfabeti .
ps. sunt inginer ( chimia alimentara) si timp de 2 ani am fost inginer la o fabrica de bauturi alcoolice pentru ca apoi sa devin profesor ...... iar acum sunt doar apicultor si unul bucuros ca am am cistigat pariul cu sotia (profesoara de fizica+ chimie +educatie tehnologica+ fosta directoare ) care sustinea ca pierd timpul pe net cu..... dar acum duce ea gunoiul. :lol:
Mierea cu umiditate > 20 % fermenteaza sau mierea depozitata ne etans . Dar cred ca deja ma repet. ;)

Cuvantul "analfabet" inseamna cu totul altceva , nu de alta dar spuneti ca sunteti inginer. Succes !!!
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE