Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Despre lazile de stup

Mesajde vlad » 21 Dec 2012, 20:50

probabil ca gresesc , dar imi dau si eu cu parerea ( ca unul care-si face singur cutiile )
1- scandura a fost verde . i-ai dus tu scandura uscata , dar a avut si el alte ,, prioritati"
2- ori nu a fost trasa pe cant ,ori a fost trasa prost
3- ala nu e meserias . un tamplar adevarat nu ti-ar fi imbinat doua scanduri de latimi aproximativ egale ( din experiata lui de meserias stia ca asa va iesi ). ,, daca " asa s-ar fi nimerit , ar fi redus latimea uneia din ele .
4- la primavara .... umple golul cu remegus fin amestecat cu aracet peste care bati o fasie de tabla si ai rezolvat problema .
in momentul asta , daca ar fi sa bagi aracet cu rumegus in crapatura, s-ar putea ca mirosul aracetului sa le afecteze .
acum pe timp de iarna eu as ,, bandaja " crapatura cu scoch lat si panzat ( nu din ala transparent ) , sau daca ai norocul sa gasesti hartie adeziva de calitate ( folosita de zugravi - o gasesti in toate magazinele cu materiale de constructii , dar in general e proasta )
vlad

Mesajde cavaleriu » 21 Dec 2012, 21:27

sal punctul 4 mai ramine de discutat
pai daca bagi aracet cu talaj ce faci cu deferenta care sa ridicat in sus
ce faci cind oi pune catul
cel mai simplu mod de a remedia defectl e sa pui coltare de tabla si sa tragi scindura pe cit posibil la loc ca altfel te trezesti cu ramele propolizate
de perete in partea de jos chear sub crapatura
:?:
cavaleriu

Mesajde balu » 21 Dec 2012, 22:01

ala nu e meserias, a explicat un coleg mai sus , imbinarea intre scinduri nu trebuie sa fie la acelasi nivel pe fiecare perete al corpului. In primavara aveam un roi intr-un stup facut din 2 caturi fara falturi, asa a iernat, fara probleme, la primele controale nu gaseam decit puiet larvar, si puiet scos la urdinis, intre caturi era o fanta de 2,3 mm. Am invelit stupul in folie de se pune sub parchet, si am fixat -o cu scotch in 3 locuri, sus ,jos si la mijloc si situatia s-a schimbat imediat. Pasarile de curte sa nu aiba acces la stupi, vor ciuguli izolatia cu placere
balu

Mesajde ovidiu_78 » 21 Dec 2012, 22:17

Uite daca ai poate noduri sau crapaturi si le si vopsesti apoi,poate te ajuta

http://m.youtube.com/watch?v=tZd65PVd-0A
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde vlad » 21 Dec 2012, 22:31

cavaleriu scrie:sal punctul 4 mai ramine de discutat
pai daca bagi aracet cu talaj ce faci cu deferenta care sa ridicat in sus
ce faci cind oi pune catul
cel mai simplu mod de a remedia defectl e sa pui coltare de tabla si sa tragi scindura pe cit posibil la loc ca altfel te trezesti cu ramele propolizate
de perete in partea de jos chear sub crapatura
:?:

s-ar putea sa ai dreptate ; diferenta e prea mare . chiar daca ar ramane fiecare colt ( de sus ) in acelasi plan , in realitate ar fi ca un paralelogram tras de un colt .
dar daca umpli cu aracet si rumegus si ,la urma , ajustezi la rindea coltul care e mai inalt ? ce zici , ar merge ?
pe de alta parte , cum zicea un coleg , trasul si prinsul in coltare de tabla , s-ar putea sa nu mearga pt ca scandura e destul de lata si , deci , greu de manevrat
vlad

Mesajde Tăgîrţă Viorel » 21 Dec 2012, 22:38

orice prelucrare care duce la demontarea corpului va fi costisitoare si de lunga durata (nu se baga nimenisa o faca , si si daca vei gasi pe cineva , atunci iti va cere cat nu vei vrea tu sa dai .)

Păi i le duc lui inapoi sa le repare cum stie.

Am mai multe variante:
1. sa-mi faca altele in falturi, cu imbinarile diferite ale latimii scandurii care formeaza panourile.
2. Sa mi le demonteze sa mi le refaca.
3. Mai exista si autoritati.
Tăgîrţă Viorel

Mesajde Tăgîrţă Viorel » 21 Dec 2012, 22:44

vlad scrie:4- la primavara .... umple golul cu remegus fin amestecat cu aracet peste care bati o fasie de tabla si ai rezolvat problema .

Vlad, multumesc pt varianta de reparare, dar pt mine la o lada noua de cateva luni sa fac treaba asta, inseamna carpeala in loc sa ma bucur de lucru nou!
Tăgîrţă Viorel

Mesajde Adi Hodis » 22 Dec 2012, 01:20

Domnule Viorel, cel mai simplu si rapid, faci asa:
- faci rost de 4 bride care sa stringa corpul lazii la loc
- cumperi aracet D4 s-au alt tip care e special pt. lemn
- faci niste coltzare din tabla care vor fi montate in interiorul stupului,
- la primavara eliberezi cate o lada,
- elimini tot chitul care l-ai pus,
- aplici aracet in toata zona de contact a peretilor,
- stringi cu bridele peretii sa revina la loc,
- aplici coltzarele pe interior cu holshuruburi de lungime 15 mm ( indicat ar fi sa fie gauri facute in tabla ca sa intre mai usor ). Cuiele nu sint bune pt. ca dupa cativa ani incep sa iasa. Spun din proprie experienta.
- lasi aprox. 1 - 1 1/2 ore la uscat, functie de temperatura ... vezi indicatii pe ambalajul aracetului,
- mai bati niste cuie in corpul stupului pe fiecare latura, pt. ca vad ca a facut economie meseriasu'. Aici este indicat sa intre cuiele putin inclinat ( oblic ) si urmatorul sa intre pe directie inversa. Se obtine o rezistenta mai buna decat daca intra perpendicular.
- si apoi desfaci bridele. Astfel nu se vede la exterior renovarea iar in interior nu are ce sa deranjeze.

In cazul care al ai, asta e rezolvarea sigura si la indemana.
Variantele ce le-ati propus, nu cred ca se vor finaliza in mod favorabil si la timp pt. dumneata.
Inteleg sentimentele, am fost patit si eu ... dar e o lectie. Sper ca nu sint multe lazi facute.

Cat a costat manopera per stup ?.

ps
din ce arata pozele, tamplarul are scule bune dar s-a grabit si le-a facut ca sa scape cat mai repede de lazi. Si de client, chit ca stia ce munca de mantuiala face, daca este cunoscut ca bun tamplar.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Tăgîrţă Viorel » 22 Dec 2012, 08:47

Domnule Adi Hodis, va multumesc pt sfaturile pertinente pe care mi le/ai dat, si tutoror care s/au straduit sa ma ajute in acest sens.
Eu o sa mai am o discutie cu tamplarul si daca nu ajung cu el la o intelegere, o sa ma apuc eu de reparatie.

ps. O sa va las un MP.
Tăgîrţă Viorel

Mesajde Adi Hodis » 22 Dec 2012, 12:33

Sint curios ce rezultat va avea discutia ...
In poza vedeti bridele. Cele cu manere rosii sint mai ieftine si le gasiti la pietze ori in magazine de profil. Am vazut si la Metro, Bricostore, Obi ...
Tineti cont de lungimea necesara pt. a stringe corpurile stupilor la loc.
Fişiere ataşate
28112011252 (Large).jpg
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde aliuta2000 » 22 Dec 2012, 13:04

teoretic , din ce am vazut are spatiu destul pe interior (asa cum se vede din poze)si ar trebui sa reziste si cu ceva mai multe holsuruburi de lemn ceva mai lungi si mai groase unele pentru lemn .
Chiar daca nu are coltar pe interior trebuie sa intre blana din partea opusa .
Se prinde in bride , sau orice alt mijloc sa le aduca la nivel . se foloseste o bormasina sa dea gaurile inititale pentru holusurubuiri , si apoi le baga unul cate unul .
La imbinare se foloseste adeziv de buna calitate .
Operatia trebuie sa se faca la toate cele 4 colturi , pentru ca altfel poate sa o ia razna in alt colt .

Asta ar fi unul din dezavantajul cuiului , pentru ca esenta fiind moale , cuiul poate sa iasa (datorita efortului lemnului cuiul se trage inapoi ).
A.D.
aliuta2000

Mesajde jenica67 » 22 Dec 2012, 13:25

Pune momentan o chinga si tensioneaz-o pana se unesc partile, eventual pui si cate o sipca pe exterior sa etanseze. La primavara tranzvazezi albinele si demontezi corpul, si il repari. E o lucrare destul de simpla pentru un meserias, se mira unii parca, este crapat acoperisul turnului biserici din Ulm. Poti si tu sa repari corpul, il demolezi pui adeziv, il montezi si pui pentru intarire niste coltare , daca nu ai alte posibilitati la indemana. Dar tu dupa ce ai primit corpurile, ce tratament i-ai facut si la cat timp dupa ?? Greseala este ca nu sunt prinse scandurile, unele de altele care se alatura, adica cea de sus stanga fata cea se jos dreapta, ca sa preia efortul. Daca acolo aveai un holsurub, probabil ca numai crapa.
jenica67

Mesajde Tăgîrţă Viorel » 22 Dec 2012, 18:38

[quote="jenica67"] Dar tu dupa ce ai primit corpurile, ce tratament i-ai facut si la cat timp dupa ??

Păi eu ce tratament sa le fac? Le-am primit prin ianuarie a.c. iar după un timp (nu mai stiu exact), le-am dat cu ulei de in, apoi le-am populat odata cu venirea primaverii si in perioada de roire.
Tăgîrţă Viorel

Mesajde nae » 22 Dec 2012, 18:52

D-le Viorel , lada ''crapata'' e cea mai mica problema a dv..., rezolvati umiditatea care a favorizat craparea si care FAVORIZEAZA si alte belele nereparabile .
La meteo anunta temperaturi pozitive de Craciun .
nae

Mesajde Tăgîrţă Viorel » 22 Dec 2012, 19:43

nae scrie:D-le Viorel , lada ''crapata'' e cea mai mica problema a dv..., rezolvati umiditatea care a favorizat craparea si care FAVORIZEAZA si alte belele nereparabile .
La meteo anunta temperaturi pozitive de Craciun .

D-le Nae, n-am domne" umiditate in stupi. Am fost astazi in urma sfatului primit de la dvs si i-am vizitat prin sondaj.Nici urma de condens.
Asa ca problema asta nu o am. Slava Dlui!
Tăgîrţă Viorel

Mesajde nae » 22 Dec 2012, 20:00

Daca nu aveti e bine ,crapaturile la primavara - ma bucur ca am gresit .
Cu respect .
nae

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE