Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Diaree la albine

Mesajde Didi » 22 Dec 2012, 13:15

Buna ziua,
sunt nou inregistrata pe forum si v-am gasit incercand sa gasesc o solutie la problema ce-o am cu albinele.
Am doar doi stupi, sunt incepatoare, n-am trecut inca prin iarna cu ei, aceasta e prima. Pregatirile de iernat si impachetatul le-am facut la fel la ambii stupi.
Unul are probleme, celalalt e bine.
La unul din stupi mor pe capete, pare a fi nosema...si intrebarea la care n-am gasit raspuns pana acum este daca acum, in perioada asta, la sfarsit de decembrie pot face ceva sa le tratez.
Va multumesc.
Ultima oară modificat de Didi pe 22 Dec 2012, 13:49, modificat 1 dată în total.
Didi

Re: Diaree la albine

Mesajde jenica67 » 22 Dec 2012, 13:41

Cum ai apreciat ca este nosema ? Bola se manifesta numai la sfarsitul iernii, cand creste temperatura in stup. Cand este temperatura este scazuta in ghemul de iernare, imultirea agentului patogen este mult redusa. Ai umblat mai des la ei ? Ce semne prezinta ?
jenica67

Mesajde Didi » 22 Dec 2012, 13:43

Revin cu niste poze, poate ajuta...

in toamna Imagine
impachetari Imagine
prima zapada, cand au inceput problemele Imagine
asa arata acumImagine
pete inchise la culoare Imagine
Ultima oară modificat de Didi pe 22 Dec 2012, 13:54, modificat 1 dată în total.
Didi

Mesajde Didi » 22 Dec 2012, 13:47

N-am umblat decat saptamana trecuta, in caz de forta majora, sa le scot pe cele moarte. Am mai scos o rama, am curatat un colt unde parea umezeala (probabil din cauza ca stupul se inclinase umpic), am verificat matca, care era oke. Si am scos ziarele, am pus bureti pe laterale. A fost un stup puternic, au ramas putine, pe 3 rame.
Vad ca e diaree din cauza petelor maronii, de aceea m-am gandit la boala. Culmea e ca pe rame nu am vazut pete....
Didi

Mesajde vslsilviu » 22 Dec 2012, 14:23

pana la ce data le-ai dat sirop?
ce fel de stimulare le-ai facut in toamna?
vslsilviu

Mesajde tassevasi » 22 Dec 2012, 14:52

La aceasta data albinele mor mai degraba din alte motive si anume din cauza tratamentelor necorespunzatoare ori deloc in lipsa puietului .
E posibil sa fie si din cele ramase din generatia veche daca ai avut puiet pina tirziu , nu par a fi f multe , dar cam asa treb sa gasesti primavara cind cureti fundurile .
tassevasi

Mesajde proapis13 » 22 Dec 2012, 16:12

Pina una alta bine ai venit pe forum si pune si tu la avatar localitatea de unde esti
E mai practic asa deoarece poate suntem vecini si te pot ajuta mai des
In alta ordine de idei cand albinele sunt infestate cu nosema stupul arata ca in foto sau mai rau
Scoate buretele ala din stup si da-i in cap cu el celui ce te-a invatat sa faci asta
buretele absoarbe umezeala si o sa ai pbe
e normal sa ai albine moarte in perioada asta doarece unele sunt batrine si uzate
o sa ai mai multe mortalitati daca le mai deranjezi decat media si o sa slabesti stupii
Pune mina si citeste tot ce-ti pica la mina in perioada asta despre albine si bolile lor
salve :D
Fişiere ataşate
NosemaStreaking.gif
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Didi » 22 Dec 2012, 18:00

Multumesc tare de primire si sfaturi. Povestesc mai multe acum. Incep prin a va spune ca mi-am luat stupii din mare dragoste pentru albine. La primavara am de gand sa mai iau, desi acum ma gandesc ca poate nu-i o idee grozava ...Am stat pe langa un stupar in varsta tare, care de 40 de ani practica aceasta frumoasa indeletnicre. Mie mi s-a parut ca sfaturile, mai ales acuma in toamna, inaite de iernat au venit ca si de la doctori. Adica daca te duci c-o boala la 10 doctori, primesti 10 tratamente si tot atatea retete. De aceea am incercat sa ma tin de un singur om pana s-o prinde ceva si de mine...nu stiu daca am facut bine. Multe informatii le citesc si se bat cap in cap. Ce ma doare este ca poate din nestiinta mea am pus la pamant un stup bun :cry:

Tratamente n-am facut decat anti varroa, ultimul in 20 octombrie, cu varachet forte.
Hrana suplimetara nu le-am dat decat de 2 ori cate jumate de kg: in 20 octombrie si pe la jumatea lunii nov. Turta de la Apiluk, cea fara polen. Nu de capul meu...La ultima verificare, la sfarsit de noiembrie aveau miere destula sa treaca doua ierni, nu una...
A fost cald afara pana tarziu si puiet am avut mult.
Impachetarea am facut-o cu diafragme laterale, polistiren dupa diafagme,ambii stupi pe 5 rame, ziare pe langa.
Au inceput sa moara in prima zi de ninsoare, cand a nins abudent...la urdinis am curatat zapada, mi s-a spus s-o curat...si atunci am vazut ca era blocat de un morman mare de albine duse...
Dupa cateva zile cand temperatura a devenit 4-5 grade cu plus, a venit mosul sa ma ajute, ca eram disperata ca tot gaseam albine moarte...
El a scos polistirenul, si a pus bureti grosi in spatiile de pe laterale, m-a ajutat sa scot albiele moarte...multe...si am verificat matca si numarol celor ramase...3 rame pline...
Ce se vede in poza este doar pierderea in ultima saptamana...si zilnic gasesc un numar de ele moarte...

Ceva nu e bine, mor de ciuda ca nu inteeg ce se intampla. La ambii stupi am procedat la fel, nu inteleg de ce doar unul are probleme. Si nu stiu ce as mai putea face acum. De-aia v-am scris pentru ca ma necajesc zilnic cand le vad...

Multumesc ca m-ati ascultat.
Didi

Mesajde cristi arad » 22 Dec 2012, 18:54

Didi scrie:Buna ziua,
sunt nou inregistrata pe forum si v-am gasit incercand sa gasesc o solutie la problema ce-o am cu albinele.
Am doar doi stupi, sunt incepatoare, n-am trecut inca prin iarna cu ei, aceasta e prima. Pregatirile de iernat si impachetatul le-am facut la fel la ambii stupi.
Unul are probleme, celalalt e bine.
La unul din stupi mor pe capete, pare a fi nosema...si intrebarea la care n-am gasit raspuns pana acum este daca acum, in perioada asta, la sfarsit de decembrie pot face ceva sa le tratez.
Va multumesc.

esti aproape de mine; lasa-mi un nr de tel daca vrei sa te ajut
cristi arad

Mesajde bostina constantin » 22 Dec 2012, 19:04

Didi te salut si bine ai venit pe forum !! :)

Salut Vasilica!! :D
Eu sunt tot incepator, dar in cazul asta as lua in calcul pozitia lui Tasevase, si sa spun de ce;
poti face un tratament cu vf si consideri ca ai terminat treaba cu paduchele.
Dar nu totdeuna e asa, si iar explic [am patit] ;fitilul s-a stins inainte de a-si face efectul, substanta activa mica[picaturi putine], fata de volumul cuibului.
Eu iti doresc sa iesi in vara cu ambii, si ca sa te linistesc, prima tura am pierdut si eu 2, adica % :lol:
Sanatate la toti!!
ps atentie la bureti, polistirene si alte materiale din plastic in interiorul cuibului... cand infasam pruncii foloseam astea???
bostina constantin

Mesajde stefanmadalin » 22 Dec 2012, 19:46

Nu cumva ai toate ramele pline cu miere si albinele nu au unde sa intre,daca zici ca au pentru 2 ierni?
Si petele de diaree unde le-ai vazut,ca pe rame nu sunt?
stefanmadalin

Mesajde Mircea_63 » 22 Dec 2012, 19:49

As intreba: ce fel de miere? Cumva de floarea-soarelui?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde jenica67 » 22 Dec 2012, 22:52

Daca nu ai facut stimulare in august, septembrie, pe fondul secetei, sau ramelor pline, matca nu a mai ouat si poate ai intrat cu albina batrana in iarna, care acum se cam duce. Vorba unui coleg, au albinele unde sta, daca ai foarte multa miere in cuib ? Stupii sunt cu fund plin, ca de asta depinde modul de impachetare ?
jenica67

Mesajde Alexu » 22 Dec 2012, 23:55

Aceeași problema o am si eu la un stup ( din 29 ) . Asta vara din cauza ca am avut o matca batrana ( 4 ani ) , m-am trezit cu un stup care a picat , in toamna mi-a ramas cu 2-3 intervale si-a oprit ponta devreme . Pentru ca era vai de el , am hacuit baba si l-am uinit cu un roi . Pentru ca si la nivel de rezerve scartiau le-am pastrat o singura rama si le-am adaugat 4 rame capacite 90 % .
Problema e urmatoare , am observat un numar semnificativ de mare de albine decedate ( greu de estimat , mai multe de 20 ) pe fund si pe langa asta , cate 2-3 le gasesc mereu in fata stupului pe zapada ( am sita la urdinis ) , tratamente le-am facut cu varachet de 2 ori in august , odata in septembrie , odata in octombrie plus o banda de mavrirol care am lasat-o in stup ( am respectat prospectul , am asigurat etanseitate stupului ) , nu am probleme cu umiditatea . Singura varianta plauzibila e albina batrana , dar nu prea inteleg dc mai parasesc stupul :?
,, Nu e problema mea ce cred oamenii despre mine . Eu sunt ceea ce sunt și fac ceea ce fac . Nu astept nimic și accept totul . Si asta face viața mult mai usoara ''
Alexu

Mesajde proapis13 » 23 Dec 2012, 00:08

Alexu scrie:Aceeași problema o am si eu la un stup ..... dar nu prea inteleg dc mai parasesc stupul :?

Nu parasesc ele stupul de bunavoie :roll:
Intr-o carte scrisa mai demult scrie ca iarna albinele batrine si bolnave sunt ,,impinse'' in afara stupului de catre surate
Stiu ele ce stiu,noua nu ne ramane decat sa ne intrebam ce se intimpla daca...erau mai multe albine....cum era???
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Alexu » 23 Dec 2012, 01:43

proapis13 scrie:
Alexu scrie:Aceeași problema o am si eu la un stup ..... dar nu prea inteleg dc mai parasesc stupul :?

Nu parasesc ele stupul de bunavoie :roll:
Intr-o carte scrisa mai demult scrie ca iarna albinele batrine si bolnave sunt ,,impinse'' in afara stupului de catre surate
Stiu ele ce stiu,noua nu ne ramane decat sa ne intrebam ce se intimpla daca...erau mai multe albine....cum era???

Ai dreptate , e foarte posibil sa fie impinse afara de catre surate . Nu am observat alte anomali sau zgomote ciudate . salve :D
,, Nu e problema mea ce cred oamenii despre mine . Eu sunt ceea ce sunt și fac ceea ce fac . Nu astept nimic și accept totul . Si asta face viața mult mai usoara ''
Alexu

Următorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE