Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Ghemul strans sus

Mesajde Dila Daniel » 14 Dec 2012, 22:07

O fi venit iarna cu vremea asta rece
...atentie ca sunteti careva dintre dumneavoastra,care va indreptati (derapati),spre ...rautati.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde jenica67 » 14 Dec 2012, 23:18

Ce ti-am spus eu, ca daca nu este inghetat, sau le stimulezi, stau sus.
jenica67

Mesajde dorindafi » 15 Dec 2012, 18:24

brianoo_bz scrie:DE INTORS STUPUL INVERS STIU SI EU TOCMAI ASTA MA GANDESC SA FAC asa se face la gorj novaci unde in loc de ciorapi te incalti cu fesu
:D

pai cum sa evolueze Ro cand se imultesc ciupalaci ?????????????

asha este , ai dreptate
dar indiferent cum suntem shi deunde mai shi citim
dorindafi

Mesajde peterneamt » 15 Dec 2012, 19:03

Nici pe departe nu am scris din rautate, sau superioritate, am scris pentru ca asta e una din cauzele frecvente cind albinele nu supravietuiesc iernii, desi miere in stup aveau suficienta, frigul si curentul de aer rece, facindu-le sa isi formeze ghemul deasupra ramelor sau in locuri mai bine izolate. Dar daca familiile sunt puternice.......nu se intimpla asta.
ps. zicea tata ca "facerea de bine....... ;)
peterneamt

Mesajde FlorinBee » 15 Dec 2012, 19:15

Asteptam zile cu + ca sa ne uitam in stupi si sa vedem ce e de facut. Oricum, faptul ca nu suntem singurii cu astfel de cazuri ne-a mai linistit :lol:
Domnule Peter, nu cred ca se referea la dvs cu "rautatile"
Daca lupti poti sa pierzi, daca nu lupti ai pierdut deja.
FlorinBee

Mesajde valentin » 23 Dec 2012, 10:52

cu aceasta problema ma confruct si eu la trei stupi,toti unu linga altu.nu vor sa formeze ghemu in ruptu capului ,cu toate ca au mincare suficienta ,sunt roiuri din primavara ,6intervale de albina, cutii noi,fara crapaturi sa se faca curenti de aer.mortalitatea este peste media la cei lanti.probabil sa aiba inca puiet.in urma cu vreo3-4 ani m-am intilnit cu aceasta situatie la unu iar la altu datorita spatiului prea mare dintre rame si podisor.citeo data o mai ia si ele razna .ce este cel mai important sa iese bine in primavara/
valentin

Mesajde lucky5strike » 23 Dec 2012, 13:37

Daca ghemul e consistent sus la ora asta, inseamna ca pe ramele respective s-a lasat putina miere.

Daca s-au lasat totusi rezerve bune, se poate sa fie probleme de matca.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde vlad » 23 Dec 2012, 14:53

valentin scrie:cu aceasta problema ma confruct si eu la trei stupi,toti unu linga altu.nu vor sa formeze ghemu in ruptu capului ,cu toate ca au mincare suficienta ,sunt roiuri din primavara ,6intervale de albina, cutii noi,fara crapaturi sa se faca curenti de aer.mortalitatea este peste media la cei lanti.probabil sa aiba inca puiet.in urma cu vreo3-4 ani m-am intilnit cu aceasta situatie la unu iar la altu datorita spatiului prea mare dintre rame si podisor.citeo data o mai ia si ele razna .ce este cel mai important sa iese bine in primavara/

are dreptate luckY ; daca la aceasta data mare parte din albine se gasesc deasupra ramelor inseamna ca pe intervalele respective rezerve aproape 0.
pe de alta parte daca zici ca albinele nu ti-au format un ghem la ce temperaturi sunt afara inseamna ca infestatia cu paduchi e mare . de aici si albina moarta pe fundul stupului . puiet - in niciun caz ( cel putin nu ,, inca ") pentru ca mai e un pic si o iau de la cap . oi fi avand tu supermatci care se oua tot anul ?!
vlad

Mesajde nelutu79 » 23 Dec 2012, 22:28

aceiasi problema o antampin si ieu cu vreo 9 familii cu matci ce au dat o mare satisfactie anul acesta matcile fiind din 2011 si ocupand 4,5,intervale fiecare cu hrana suficienta, doar miere iar la strangerea cuibului ficare a primit an medie 500, 600gr.apifonda.aceasta problema am antalnito si an ani precedenti dar nu la un nr.asa de mare de fam.dar probleme chiar nu am avut din aceasta cauza.acum nu vreau sa spun caci totul ieste ok.cand ghemul ieste format an partea de sus sau pe rame pana an podisor sincer va spun caci daca ati avut hrana suficienta dupa puterea fiecarei fam. si o matca buna sigur nu cred caci o sa aveti probleme din aceasta cauza.
nelutu79

Mesajde valentin » 25 Dec 2012, 08:45

Daca ghemul e consistent sus la ora asta, inseamna ca pe ramele respective s-a lasat putina miere.

Daca s-au lasat totusi rezerve bune, se poate sa fie probleme de matca.

Daca mincarea ar fi insuficienta albinele s-ar fi mutat si pe ultima rama care este 3\4 cu miere. iar regina cu probleme,ar fi la unu nu la 3 stupi toti la rind.tratamentele slava domnului am facut 4 varaket forte si unu de acid oxalic.Laprimu zbor de curatire am sa umblu la unu din ei.in ani trecuti am avut fam care nu au incetat deloc ponta dar anu acesta la1oct mai erau foarte putini care mai aveau puiet.Ma gindesc cadatorita descapaciri ramelor din cat care a durat pina in noiembrie sa se fi stimulat ?
valentin

Mesajde dorindafi » 25 Dec 2012, 12:27

valentine
Daca mincarea ar fi insuficienta albinele s-ar fi mutat si pe ultima rama care este 3\4 cu miere.

daca e timpul rece n-ai sa vezi asha ceva

.in ani trecuti am avut fam care nu au incetat deloc ponta dar anu acesta la1oct mai erau foarte putini care mai aveau puiet.Ma gindesc cadatorita descapaciri ramelor din cat care a durat pina in noiembrie sa se fi stimulat ?

da se poate sa ponteze daca familia indeplineshte anumite conditzii cat despre stimulat daca le indopai cum treebue garantat blocau cuibul
craciun fericit
dorindafi

Mesajde iulians » 25 Dec 2012, 20:47

Azi datorita celor cateva grade am deschis stupii insa numai cei care ierneaza cu fundul gol sa pot sa ma uit prin folie unde este cuibul la aceasta data. Ca o sinteza o parte a cuiburilor era sus iar la altii nu erau probleme. Cei care au cuibul sus au primit cate o punga cu miere zaharisita. Insa ce vreau sa va spun:trecand de la un stup la altul am observat la unul dintre ei ca zapada de deasupra de pe capac era topita pe centrul capacului, in rest era intacta. Cand am desfacut capacul ce se va spun?! Cuibul era sus iar in capac uitasem sa bag polistiren. Singura izolare era doar folia.Restul stupilor au polistiren in capac iar cei cu fund plin au fel de fel de ziare si textile pe podisorul de lemn plus polistiren in capac. Deci inca o dovada ca stupul nu moare de frig ci moare de foame.
iulians

Mesajde genutzu » 25 Dec 2012, 21:29

Dca aai restrans bine cuibul toamna la impachetare acum ghemul are o forma elipsoidala spre sferica care cuprinde toate intervaleleiar in partea de sus a ramelor la mijlocul lor se vad albinele pe o portiune nu foarte mare ci de vreo 10 cm. Asta arata un ghem bine format si o iernare frumoasa. Deficientele sunt atunci cand ghemul este mai in fata adica albinele sunt mai putine decat trebuiau sa fie si ghemul este mai mic, in acest caz ele pot sa termine mai devreme mancare din zona in care este format iar incepand cu sfarsitul lui ianuarie cand se incepe ponta sa moara acolo pe puiet fara a se deplasa in spate daca temperaturile sunt f scazute. in acest caz se intervine obligatoriu cu turta deasupra si scapi. Mai sunt multe de spus dar fiecare ia ce vrea din informatia prezentata.Sunt tipuri de rame si stupi avantajoase pt iernare, altele pt facut mierea , altele pt nu stiu ce insa marea noastra problema este ca fiecare apicultor face tipul de stup pe care il taie pe el capul si nu avem ceva standardizat, unanim acceptat.
genutzu

Mesajde iulians » 25 Dec 2012, 21:40

Este primul an cand iernez o parte a stupilor cu fundul gol si cred ca este obligatoriu ca organizarea cuibului sa fie mai sus fata de stupul cu fund plin.Sau cel putin asa cred eu.Nu cred ca se pune problema sa ramana fara hrana cand va incepe ponta. Avantajul este ca decat dai capacul la o parte si te uiti prin folie, nu este nevoie sa-l deranjezi.
In anii trecuti la sfarsitul lui ianuarie puneam pe lat o rama cu miere deasupra cuibului la stupul cu fund plin si acopeream pe 1/3 cu folie.
Esenta mesajului meu anterior era ca albinele compensau lipsa caldurii din interior datorata faptului ca eu uitasem sa pun polistiren in capac.
iulians

Mesajde alt stupar » 25 Dec 2012, 21:55

genutzu scrie:Sunt tipuri de rame si stupi avantajoase pt iernare, altele pt facut mierea , altele pt nu stiu ce.

Buna remarca !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde FlorinBee » 28 Dec 2012, 22:11

Ma gandesc ca poate cu temperaturile astea pozitive au reusit si ele sa treaca pe alte rame si sa isi transfere mierea in interiorul ghemului. Oricum am fost astazi si le-am pus preventiv cate o turta de apifonda la fiecare, rau nu are ce sa le faca.
Daca lupti poti sa pierzi, daca nu lupti ai pierdut deja.
FlorinBee

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR