Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Diaree la albine

Mesajde dorindafi » 23 Dec 2012, 09:30

proapis13 scrie:
Alexu scrie:Aceeași problema o am si eu la un stup ..... dar nu prea inteleg dc mai parasesc stupul :?

Nu parasesc ele stupul de bunavoie :roll:
Intr-o carte scrisa mai demult scrie ca iarna albinele batrine si bolnave sunt ,,impinse'' in afara stupului de catre surate
Stiu ele ce stiu,noua nu ne ramane decat sa ne intrebam ce se intimpla daca...erau mai multe albine....cum era???
salve :D

:D daca erau mai multe trebuia o cutie mai mare
dorindafi

Mesajde tassevasi » 23 Dec 2012, 15:40

proapis13 scrie:
Alexu scrie:Aceeași problema o am si eu la un stup ..... dar nu prea inteleg dc mai parasesc stupul :?

Intr-o carte scrisa mai demult scrie ca iarna albinele batrine si bolnave sunt ,,impinse'' in afara stupului de catre surate
Stiu ele ce stiu,noua nu ne ramane decat sa ne intrebam ce se intimpla daca...erau mai multe albine....cum era???

Sa traesti Costi!
Stati linistiti mai tinerilor ,e normal sa gasiti moarte pe fundul stupului ,la urdinis si in zapada .
Ia ziceti voi atunci cind e frig si sunt in ghem cele cazute cine sa le care afara , cum se incalzeste putin ele cauta sa indeperteze ,dar nu pot pe toate ca vine iarasi frigul, cind e cald si ele cirula si afara le duc din stup mai departe , ori ies ele si nu mai apuca sa se mai intoarca , usurind munca de evacuare .
Asa mai zicea cineva ca la el nu a vazut moarte nici una , dar dupa ce a venit frigul mereu vede moarte , pai asa e normal .
Numai bine .
tassevasi

Mesajde Alexu » 23 Dec 2012, 19:07

tassevasi scrie:
proapis13 scrie:

Sa traesti Costi!
Stati linistiti mai tinerilor ,e normal sa gasiti moarte pe fundul stupului ,la urdinis si in zapada .
Ia ziceti voi atunci cind e frig si sunt in ghem cele cazute cine sa le care afara , cum se incalzeste putin ele cauta sa indeperteze ,dar nu pot pe toate ca vine iarasi frigul, cind e cald si ele cirula si afara le duc din stup mai departe , ori ies ele si nu mai apuca sa se mai intoarca , usurind munca de evacuare .
Asa mai zicea cineva ca la el nu a vazut moarte nici una , dar dupa ce a venit frigul mereu vede moarte , pai asa e normal .
Numai bine .

Da , e normal . Numai ca de data asta numarul lor e mai ridicat decat de obicei . Dar albinele ieseau pe ger , ceea ce nu e ok , acum cativa ani din cauza unor tratamente facute doar cu numele ( pt varroua ) , am patit o intamplare asemanatoare , albinele au parasit stupul in mijlocul iernii . Ieseau mereu cate 3-4 odata ( ca la cules ), pana cand a mai ramas un pumn de albine (au fost pe 6 / 9 rame ) si au decedat . De data asta , albinele care parasesc stupul nu au aceeasi frecventa ca-n trecut , iar cele care ies pica aproape de stup . Probabil sunt albinele de fosta familie problema
,, Nu e problema mea ce cred oamenii despre mine . Eu sunt ceea ce sunt și fac ceea ce fac . Nu astept nimic și accept totul . Si asta face viața mult mai usoara ''
Alexu

Mesajde tassevasi » 23 Dec 2012, 19:54

Ia spune-mi cu ce ai acoperit stupul , nu cumva ai pus folie ,saci ori alte mat izolante si in el ai caldura , in loc sa stea in ghem la hibernare ,ele cred ca e afara e cald si cind es normal ca mor ?
tassevasi

Mesajde bostina constantin » 24 Dec 2012, 01:36

Va doresc la toti sarbatori fericite!! :)
Am facut niste poze, care nasc multe intrebari pe teme aceasta, si eu am constatat ca au murit multe albine, da nu stiu ce inseamna ,,multe''. Nu pot sa postez poze si am spus de ce, nu am putut pune in aplicare ce m-a invatat Silviu, pt care ii multumesc, o sa incerc maine, pt ca raman stapan al ci ului ;) Sa-ti traiasca Balasbebe, si sa te iubeasca :D
Acuma am baut si eu un sprit in cinste la tototi, sa fiti iubiti si sa puteti iubi, Doamne ajuta!! amin :)
bostina constantin

Mesajde Didi » 25 Dec 2012, 14:46

Va salut, am revenit...deh...ocupata cu pregatirile de sarbatori.
Criti, multumesc, am doi stupari la doua strazi mai incolo, m-au ajutat ei. Dar degeaba. Stupul e tai...
Ele mor pe capete din 16 decembrie...cate doi pumni adunam in fiecare zi...inauntru miroase a otet, a acru...e boala...
Tot discutand eu cu unii altii, am ajuns la concluzia ca singura diferenta dintre cei doi stupi e ca la ultima verificare din decembrie, asta ce-a dat coltul terminase turta toata, celalalt care e bine merci nu s-a atins de ea...e ceva legat de asta cred...
Asta sa-mi fie invatatura de mine, dar regret enorm...enorm...si ma doare ca l-am pierdut...

Va multumesc pentru ajutor, raman aici pe forum, ca vad ca am de citit mult, va doresc sarbatori frumoase si un an nou mai bun!
Didi

Mesajde Alexu » 25 Dec 2012, 21:21

tassevasi scrie:Ia spune-mi cu ce ai acoperit stupul , nu cumva ai pus folie ,saci ori alte mat izolante si in el ai caldura , in loc sa stea in ghem la hibernare ,ele cred ca e afara e cald si cind es normal ca mor ?

Nu folosesc folie , le pun ziare / haine vechii , polistiren imbracat in ziare . Asa ii impachetez din 2004 si n-am avut probleme cu umezeala sau altele prob legate de impachetare . Tempetura din stup nu e mult peste cea de afara :|
,, Nu e problema mea ce cred oamenii despre mine . Eu sunt ceea ce sunt și fac ceea ce fac . Nu astept nimic și accept totul . Si asta face viața mult mai usoara ''
Alexu

Mesajde alt stupar » 25 Dec 2012, 21:38

Didi scrie:Va salut, am revenit...deh...ocupata cu pregatirile de sarbatori.
Criti, multumesc, am doi stupari la doua strazi mai incolo, m-au ajutat ei. Dar degeaba. Stupul e tai...
Ele mor pe capete din 16 decembrie...cate doi pumni adunam in fiecare zi...inauntru miroase a otet, a acru...e boala...
Tot discutand eu cu unii altii, am ajuns la concluzia ca singura diferenta dintre cei doi stupi e ca la ultima verificare din decembrie, asta ce-a dat coltul terminase turta toata, celalalt care e bine merci nu s-a atins de ea...e ceva legat de asta cred...
Asta sa-mi fie invatatura de mine, dar regret enorm...enorm...si ma doare ca l-am pierdut...

Va multumesc pentru ajutor, raman aici pe forum, ca vad ca am de citit mult, va doresc sarbatori frumoase si un an nou mai bun!

1. fa o recapitulare serioasa la ce, cum si cand ai bagat in stupi pe post de hrana;
2. fa o recunoastere pe o raza de trei km in jurul "vetrei" pentru a descoperi locurile din care albinele au gasit surse de tot felul de porcarii dulci pe care le-au carat in stupi ( incepand cu ambalajele de inghetata aruncate in cosurile de gunoi stradale ! )
din descrierea dumitale, se pare ca ai o mare problema la capitolul calitatea rezevelor de iernare.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde CristiTm » 25 Dec 2012, 23:40

Didi scrie:Va salut, am revenit...deh...ocupata cu pregatirile de sarbatori.

salut unde in Timisoara ca nu e chiar asa mare ?
CristiTm

Mesajde proapis13 » 25 Dec 2012, 23:57

Didi scrie:Ele mor pe capete din 16 decembrie...cate doi pumni adunam in fiecare zi...inauntru miroase a otet, a acru...e boala...

Pai daca miroase a acru asta tradeaza diareea sau nosema
Daca miroase a otet....e grele rau,numai loca raspindeste acel miros inconfundabil
Sper sa nu fie asa
Cind ai timp,dupa sarbatori citeste bolile albinelor si te vei convinge ca ce am scris mai sus
sunt semnele bolilor ce pot fi depistate numai mirosind aerul ce iasa din stup pe urdinis
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Didi » 26 Dec 2012, 01:50

Cristi, in Mehala....
Didi

Mesajde mirel » 26 Dec 2012, 20:00

nea marine nu mai speria oamenii :lol:
in periada asta pot exista doar spori de loca ....si aia nu miroase (e boala a puietului)
miroase a otet pt ca asta e in rame .... la cat se vad acele albine de ude,umiditatea si a facut de cap cu mierea necapacita ...si de acolo pana la diaree si nosema nu i decat un pic
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde alt stupar » 26 Dec 2012, 21:43

Nu !
Cele doua ( diareea si nosemoza ) sunt probleme separate, neconditionate in mod necesar una de cealalta.
Este adevarat ca in a doua parte a iernarii se pot favoriza reciproc insa asa cum nosemoza poate intra in faza acuta si la familii care au facut zboruri repetate de curatire si au intestinele fara incarcatura deosebita, tot asa putem avea diaree puternica fara atac masiv de nosema.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde CristiTm » 28 Dec 2012, 00:16

Didi scrie:Cristi, in Mehala....

hahahaah stau in Mircea cel batran

0722608504
e telefonul meu
CristiTm

Mesajde ranger » 28 Dec 2012, 23:16

Buna seara, sunt un apicultor incepator si am intrat pe iarna cu 7 stupi din 9. Iernarea am facut-o pe 4 respectiv 5 rame , mentionez faptul ca stupii sunt orizontali stas. In urma unei verificari facute la fiecare stup in parte lucrurile pareau sa fie normale insa la indepartarea albinelor moarte de pe fundul stupilor am constatat un numar destul de mare in jur de 60-70, si unele care au iesit afara am vazut ca au lasat semne de diaree unde s-au asezat sa fie de curatire ? . VA INTREB - in aceasta perioada care este numarul admis de albine moarte intr-un stup , si de asemenea cand este bine sa pun apifonda avand in vedere ca zona este de munte ? Rezerva de miere din stup cum as putea sa o verific ca sa stiu cand sa intervin ? Va multumesc mult .
ranger

Mesajde paul » 28 Dec 2012, 23:39

ranger scrie:Buna seara, sunt un apicultor incepator si am intrat pe iarna cu 7 stupi din 9. Iernarea am facut-o pe 4 respectiv 5 rame , mentionez faptul ca stupii sunt orizontali stas. In urma unei verificari facute la fiecare stup in parte lucrurile pareau sa fie normale insa la indepartarea albinelor moarte de pe fundul stupilor am constatat un numar destul de mare in jur de 60-70, si unele care au iesit afara am vazut ca au lasat semne de diaree unde s-au asezat sa fie de curatire ? . VA INTREB - in aceasta perioada care este numarul admis de albine moarte intr-un stup , si de asemenea cand este bine sa pun apifonda avand in vedere ca zona este de munte ? Rezerva de miere din stup cum as putea sa o verific ca sa stiu cand sa intervin ? Va multumesc mult .

Bucovinene din Sucevita ...
-60-70 albine moarte /stup la ora asta ... nu-i o problema !
-daca nu ai vazut pete de diaree pe speteaza de sus a ramelor sau pe lateralele ramelor e OK ! Albinele care au lasat pete cand au iesit afara ... se curatau, adica faceau zbor de curatire !
-apifonda o pui functie de cantitatea de hrana pe care ai lasat-o in stupi . Daca ai lasat suficienta poti sa nu o pui !
-rezerva de miere trebuia s-o stii de asta toamna . Considera ca pana acum au consumat MAXIMUM 2 kg.fata de ce aveai in stupi in octombrie !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE