Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii !!

   |  PRIMA PAGINA  |




STUPUL WARRE


Stupul Warre cu faguri ficsi

Stupul Warre sau Stupul Popular, ofera albinelor conditii de trai si dezvoltare, net superioare, in comparatie cu alte tipuri de stupi. Pe langa asta propune apicultorilor o noua abordare a intretinerii familiilor de albine, prin micsorarea dramatica a numarului de interventii in stup.

Observatiile facute asupra roiurilor si familiilor de albine aflate in salbaticie, au scos in evidenta unele concluzii. Acestea ar fi :

In cele mai multe cazuri, cuibul contine 8 faguri ; fagurii sunt construiti de sus in jos, iar pe masura ce se lungesc, partea superioara este ocupata de rezervele de miere ; marimea ghemului de iernare, in functie de puterea familiei, nu depaseste 30 cm in diametru.

Meritul major al abatelui Warre este acela ca, pornind de la aceste observatii, a creat un tip de stup, care incearca sa ofere conditii cat mai apropiate de adapostul natural.



Cum a facut asta ? In primul rand, a creat un stup in care dezvoltarea se face pe verticala (prin adaugarea de corpuri). Apoi a dimensionat corpul la 30/30/21 cm, cota interioara. Si nu in ultimul rand, a copiat modul de dezvoltare in natura, adaugand corpuri suplimentare, nu deasupra cuibului, ci dedesupt.

In mod fericit, din aceasta combinatie, a rezultat si pentru apicultor, un mod de intretinere a albinelor, mult mai simplu. Tehnologic, ramele au fost inlocuite de simple sipci(speteze), fagurii devenind ficsi, prin cladirea libera de catre albine. Eliminand problema ramelor, a fost favorizat lucrul direct cu corpul. Deci o alta simplificare.

Pe langa multele avantaje, stupul are si dezavantaje. O expunere a acestora, cat si un mod de intretinere a albinelor, pentru acest tip de stup, veti gasi in pagile siteului.

Stupul Warre, prin simplitate si mod de intretinere (interventiile sunt de 1-3 pe an), aduce albina mai aproape de om. Dintr-o data, totul devine mai simplu si facil. Spre beneficiul tuturor. Va rog sa va ganditi la urmatorul aspect : cati dintre dv. nu au visat sa aiba o mica sau mare stupina si nu ati putut sa va realizati visul, din lipsa de timp si poate, bani? Cred ca multi. Acum totul este posibil !

INTRETINEREA ALBINELOR   CRESTEREA MATCILOR   HRANIREA ALBINELOR   BOLI SI DAUNATORI   STUPI SI ECHIPAMENTE
APICULTURA NATURALA   DIVERSE IN APICULTURA


Toate drepturile rezervate www.stuparitul.com
Termeni si Conditii