Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii !!

   |  PRIMA PAGINA  |PASTRAREA SI IERNAREA MATCILOR DE REZERVA

In practica curenta apicultorii se intalnesc cu urmatoarea situatie : dupa ce au produs un numar anume de matci imperecheate, trebuie sa gaseasca metode pentru a le stoca pentru o perioada determinata. Solutionarea acestor probleme necesita aplicarea unor metode practice si sigure, care sa permita supravietuirea cat mai indelungata a matcilor in afara familiilor. La fel si in cazul iernarii matcilor de rezerva intervine aceeasi situatie. Inainte de a incepe sa expunem metodele pe care le aveti la dispozitie o sa ne permitem un sfat : atat apicultorii cu experienta cat si cei incepatori trebuie sa abordeze si aceasta problematica....pentru ca la urma urmei nu "lansam rachete", ci doar facem un pas spre a pune apicultura pe un fagas profesionist.

Iernarea matcilor de rezerva
Necesarul de matci de rezerva intr-o stupina bine administrata este de 10-15% din numarul de familii. O sa avem nevoie de aceste matci pentru a le inlocui pe cele care au pierit din anumite motive sau pentru a forma in primavara familii temporare.

Iernarea in nuclee adapostite langa familia de baza
Aceasta metoda este poate cea mai facila si mai larg folosita de catre apicultorii amatori.Iernarea se poate face atat intr-un stup orizontal cat si intr-un corp Dadant, ambele sisteme fiind la fel de bune. In luna septembrie, sau chiar de la inceputul lui octombrie daca conditiile ne permit, langa o familie de baza se aseaza un nucleu din 3-4 rame cu matca pe care dorim sa o iernam. Nucleul gazda contine o cantitate de 400-500 g albina si 5-6 kg miere de calitate. Familia de baza este despartita de nucleu printr-o diafragma etansa (fig.1), iar la sosirea vremii nefavorabile se vor impacheta cu materiale izolatoare. Pe tot parcursul iernii apicultorul trebuie sa faca 2-3 controale auditive, pentru a vedea cum se comporta albinele.

Pentru aceasta metoda simpla mai exista si varianta gazduirii nucleului cu matca de rezerva intre doua familii de baza. Aceasta varianta (fig.2), se preteaza pentru stupul orizontal, acolo unde spatiul mare permite gazduirea celor trei entitati. Conditiile de iernare a nucleului sunt mult imbunatatite, procentul de matci pierdute scazand simtitor.
In principiu la cele doua metode pierderea de matci nu depaseste 10-20 %, putand scade pana la 5 % in anii cu ierni mai blande.

Iernarea matcilor in stupi compartimentati
Aceasta metoda se practica in stupinele amatorilor cand se doreste iernarea unui numar mai mare de matci,fiind o metoda buna si sigura. Se pot folosi drept adapost stupi orizontali, corpuri Dadant sau chiar magazine. Corpul respectiv se compartimenteaza cu diafragme etanse in mai multe "camere". Intr-un stup orizontal se pot gazdui 5 nuclee pe 3 rame, iar intr-un corp Dadant 3 nuclee pe 3 rame. Fiecare compartiment contine 0,4-0,6 kg de albina si 4-6 kg de miere de calitate. Nucleele le organizam perechi, in scopul mentinerii caldurii. Un impachetaj corect al stupului este de dorit, la fel si controalele din timpul iernii. Primavara, matcile de rezerva se folosesc acolo unde avem nevoie.

Aceasta metoda de iernare are si o alta varianta care consta in inlocuirea diafragmelor de etansare normale cu diafragme prevazute cu mici fereste (200-300 cm patrati) acoperite de plasa.Plasa de sarma trebuie sa aiba ochiurile mici ,pentru a impedica albinele si matcile sa treaca dintr-un compartiment in altul. Avantajul metodei este acela ca se micsoreaza cantitatea de albina la 0,2-0,3 kg (1-2 faguri) si de hrana la 2-3 kg pe compartiment. De multe ori insa (nu e obligatoriu), procentul de matci care pier este mai mare (25 %) indeosebi la nucleii marginasi.

Aprecieri personale - Realizatorii acestui site au folosit aceste metode de iernare, inclusiv variantele lor, in stupinele proprii si rezultatele au fost multumitoare. Totusi diferentele de la un an la altul a procentului de marci pierdute au fost mari (5-25 %), fapt pentru care trebuie sa mentionam ca succesul lucrarii depinde atat de conditiile meteo specifice iernii, cat si de atentia cu care tratam problematica.

Iernarea matcilor in afara familiilor
In cele ce urmeaza vom expune o metoda de iernare a matcilor in afara familiilor, metoda elaborata si experimentata de N. Foti, inca din 1952. Ca experienta personala trebuie sa va spunem ca si noi am incercat metoda, insa rezultatele au fost nesatisfacatoare. Probabil ca aceste rezultate au fost determinate de unele greseli pe care le-am facut pe parcursul lucrarilor. Una dintre greseli a fost ca am administrat mierea netratata cu un produs anti-nosema, in speta Fumidil B.

Ceea ce trebuie sa retinem este faptul ca in toata literatura de specialitate aparuta din anul `52 pana in prezent,metoda este descrisa ca una valabila si sigura.
Aceasta tehnologie poate fi folosita atat vara, cand dorim sa depozitam fara cheltuieli substantiale un numar mai mare de matci imperecheate (pentru vanzare sau nevoi proprii), cat si iarna cand vrem sa iernam matci de rezerva.
In principiu metoda consta in introducerea matcii intr-o mica cusca impreuna cu un numar de 40-50 de albine si hrana necesara. Din cand in cand, albinele insotitoare se schimba si se fac completari cu hrana. Pentru reusita lucrarii avem nevoie de urmatoarele materiale :

Custi tip Foti : Cusca este construita din material plastic (polistiren - soc) si are forma dreptunghiulara(vezi fig.4), cu dimensiunile interioare 70/50/45 mm. Corpul custii se inchide cu un capac glisant, in interior se monteaza un faguras de 60/50 mm. Cusca mai este prevazuta cu un hranitor montat in peretele superior, transferul de hrana fiind facut printr-un orificiu de 2 mm.

Dulap depozitat custi : Pentru o mai buna protejare termica si fonica a matcilor si albinelor, custile sunt tinute in dulapuri simple. Un dulap pentru 20 de matci, necesar pentru iernarea matcilor la nivel de amator se confectioneaza din scandura de brad (20 mm grosime). Acest dulap are dimensiunile interioare de 330/250/250 mm fiind prevazut in interior cu sipci de sprijin.

Colivii de matca : Aceste colivii se folosesc pentru pastrarea provizorie a matcilor cand se face schimbul de albine. In loc de colivii se pot folosi cu succes si cutii goale de chibrituri.

Faguri pentru echiparea custilor : Se folosesc faguri vechi in care s-au crescut min. 3 generatii de puiet, cu sarmele scoase si taiati la dimensiunea custilor.

Hrana si albine insotitoare : Ca hrana se foloseste mierea de salcam fluida , fara cristale, in cantitate de 200 g/matca (pentru intreaga perioada). Albinele de schimb, cate 25-30 g(250-300 albine)/matca , in perfecta stare de sanatate, cantitate necesara pentru intreaga iarna.

Cum procedam : Perioada propice pentru trecerea matcilor din nuclee este intre 10-15 octombrie. Nu este un termen batut in cuie, lucrarea putand fi facuta si in septembrie sau noiembrie. Inainte se deparaziteaza fagurii facand fumigatii cu acid acetic industrial(3-5 zile), se aerisesc si se dimensioneaza.Custile se spala cu apa si detergent, se clatesc si se usuca. Montam fagurasii dezinfectati cu ajutorul cerii lichide, in acest fel cusca fiind apta sa-si primeasca oaspetii.

Popularea custilor se face in aer liber (daca avem un numar mic de matci). Ridicam matca si o asezam provizoriu in colivie, prin prindere directa sau cu ajutorul unui tub de sticla. Fagurele de pe care am ridicat matca, se aseaza in pozitie verticala si prelevam direct cu cusca de iernare un numar de 40-50 de albine. Dupa ce indepartam albinele agatate pe exterior ,introducem matca , umplem hranitoarele cu miere(20 g) si transferam custile in dulap.

Saptamanal controlam modul de iernare operatiune ce consta in verificarea starii matcii,a albinelor insotitoare, a hranei etc. Schimbul de albine insotitoare se face la 3-4 saptamani in perioada octombrie ianuarie si la 2-3 saptamani in februarie martie. Cateva reguli care trebuie respectate obligatoriu :
1)Inlocuirea albinei insotitoare uzate, se face numai cu albine provenite din familii puternice astfel avand garantia ca acestea vor supravetui si vor avea grija de matca.
2)Daca matcile provin din nuclee slabe, se folosesc inca de la prima populare albine provenite din familii puternice.
3)Temperatura in spatiile unde iernam matcile sa nu scada sub 16 grade C, stiind ca o temperatura optima este cuprinsa intre 20 - 23 grade C.
4)Cand facem schimbul de albine insotitoare,fiecare matca se va introduce in cusca ei.Daca nu respectam aceasta regula ,naclairea matcii este obligatorie.
5)Mierea folosita trebuie sa fie de salcam , fara cristale si obligatoriu tratata cu 1 la mie Fumidil B.

Chiar daca la iernare am obtinut rezultate slabe( repet, doar fiinca nu am respectat tehnologia), lucrurile s-au schimbat cand am folosit aceasta metoda pentru a pastra matci in perioada de vara. Astfel, cu o cheltuiala minima,depozitam 100-150 de matci de vanzare (pentru 30-60 de zile),pana in momentul cand gasim cumparatori pentru ele. Cand spunem 30-60 de zile asta nu inseamna ca o matca este tinuta in cusca toata aceasta perioada. De obicei durata stocarii unei matci care a ouat in nucleu nu depaseste 15 zile.
In concluzie recomandam aceasta metoda, iar pentru detalii mai recomandam si consultarea "Manualului apicultorului", ed.4, 1979, acolo unde o sa gasiti tehnologia mai amplu descrisa.

Pastrarea matcilor in perioada de vara
Pe langa metoda stocarii matcilor in afara familiilor, din anul 2001 am mai experimentat o alta metoda care a dat rezultate favorabile. Este o metoda usoara si sigura care o sa va ofere mari satisfactii.

Se ia un corp de Dadant si se imparte in 3 compartimente. Fiecare compartiment este prevazut cu un urdinis, cel din mijloc pe peretele frontal, iar cele doua marginase pe peretii laterali. Deasemeni, fiecare compartiment este prevazut cu podisor propriu, avand grija ca podisoarele si diafragmele sa asigure o etanseizare perfecta (foarte important). Pentru fiecare sectiune se asigura si un hranitor cu capacitatea de 1,5 l sirop.

Nucleele sunt organizate pe trei rame si contin un fagure cu albina si puiet, un fagure cu miere si un fagure gol, respectiv matca. Dupa o anumita perioada, cand matcile incep sa oua si puietul sa eclozioneze, cele trei podisoare se pot inlocui cu gratii Hanneman. Daca apare un cules, peste corpul de baza se aseaza un magazin, unde albinele din nuclee (circuland liber prin gratiile Hanneman), depun mierea. Cand folosim o matca, unificam nucleul orfan cu cel alaturat, operatiune pe care o repetam si la extragerea matcii 2.
Trebuie sa mentionam ca in lipsa unui cules albinele din fiecare nucleu trebuie hranite cu sirop de zahar. Dupa cum am mai spus, metoda este sigura si nu trebuie sa va temeti ca o sa dati rateuri daca o sa respectati tehnologia descrisa.

Conluzii finale
Aceste metode sunt descrise, mai bine sau nu, in toata literatura de specialitate de la noi. Desigur ca mai sunt si multe altele, important insa este sa le si aplicati....si sa nu ramaneti la stadiul de "cititor".

Bibliografie : Manualul apicultorului,ed.4,1979 ; Ingrijirea albinelor , I.Barac si col.,1959 ; Literatura apicola diversa
ATENTIONARE ! Articolul nu reprezinta decat opinia personala a autorului si nu are pretentia ca poate lamuri in totalitate, problematica expusa

Articole similare
Tehnologia obtinerii matcilor
Cresterea matcilor fara transvazare - part. 1
Cresterea matcilor fara transvazare - part. 2
Marcarea matcilor in stupina
Cresterea matcilor cu metoda Miller
Introducerea matcilor in familiile de albine


Toate drepturile rezervate www.stuparitul.com
Termeni si Conditii